utorak, 16. jun 1998.

OBJAVLJENI KONKURSI ZA UPIS U PRVU GODINU FAKULTETA I VISIH SKOLA U SRBIJI

Prvi rok pocinje 23. juna a zavrsava 14. jula

Prema Odluci Vlade Republike Srbije, na fakultete i vise skole moci ce da se upise 50.505 brusosa. Prijavljivanje na visim skolama pocinje 22. juna, a na fakultetima sutradan - 23. juna

U izdanju “Prosvetnog pregleda" juce su objavljeni konkursi za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija na fakultetima i visim skolama ciji je osnivac Republika Srbija. U ovim dokumetima precizno su dati svi detalji o uslovima i kriterijumima sticanja brucoskih indeksa. Prvi konkursni rok za fakultete traje od 24. juna do 14. jula. Kandidati se prijavljuju od 24. do 26. juna, a prijemni ispiti predvidjeni su od 1. do 3. jula, u zavisnosti od rasporeda objavljenog na fakultetu. Jedinstvena rang lista znace se do 8.jula. Drugi konkursni rok, za fakultete koji ne popune planirani broj mesta - pocinje 31. jula. Prvi konkursni rok za akademije umetnosti trajace od 24. juna do 17. jula, a naredni konkurs planiran je od 1. do 17. septembra.

Prvi upisni rok za vise skole pocinje 22. juna, a zavrsava se 13. jula. Prijave se podnose od 22. do 24. juna, polaganje klasifikacionih ispita je 29. 30. juna i 1. jula, rang lista sa primljenim brucosima bice objavljena do 6. jula, a indeksi ce se deliti od 10. do 13. jula. Drugi upisni rok pocinje istog dana kad i na fakultetima - 31. jula.

Skolarine

Brucosi koji se na prvu godinu studija upisu kao sufinansirajuci studenti placaju skolarine od 800 do 1.300 dinara. Stranci placaju od 1.000 do 3.000 dolara, takodje u zavisnosti od fakulteta koji upisuju. Akademci koji placaju skolarinu na visim skolama duzni su da uplate od 670 do 1.450 dinara, prema cenovniku skole koju upisuju.

Prema odluci Vlade Republike Srbije, na fakultete i vise skole moci ce da se upise 50.505 brucosa. Planirano je da se podeli 35.490 fakultetskih i 15.015 indeksa visih skola. Najbolji kandidati moci ce da se skoluju o trosku drzave, a ostali ce morati da plate deo troskova studiranja. Najvise brucosa i ove godine upisace Univerzitet u Beogradu - 8.110 redovnih i 7.995 sufinansirajucih studenata. Univerzitet umetnosti primice 237 akademaca (plus 188 koji ce placati skolarinu). Na Univerzitetu u Novom Sadu planirano je da se podeli 3.680 indeksa za studente koji se izbore za status redovnih visokoskolaca (plus 3.800), Univerzitet u Nisu upisace 2.080 brucosa (plus 1.830) i u Pristini 2.275 (plus 2.415 studenata prve godine). Na 47 visih skola u Srbiji mesta ima za 4.625 redovnih brucosa i 10.390 sufinansirajucih akademaca.

I ove godine, najmanje razloga za brigu imace kandidati sa najvise poena osvojenih na osnovu uspeha iz prethodnog skolovanja i znanja pokazanog na prijemnim ispitima. Rang lista se pravi na osnovu oba kriterijuma, a maksimalni broj poena je 100. Pod opstim uspehom u srednjoj skoli podrazumeva se zbir prosecnih ocena iz svih predmeta od prvog do cetvrtog razreda pomnozen sa dva. Po ovom osnovu kandidat moze da skupi najmanje 16 a najvise 40 bodova, odnosno najmanje 8 a najvise 20 poena na akademiji umetnosti. Opsti uspeh u srednjoj skoli racuna se zaokruzivanjem na dve decimale.

Originalna dokumenta

Kandidati su duzni da prilikom prijave na konkurs na uvid podnesu originalma dokumenta, a uz prijavni list fotokopije svih dokumenata: izvod iz maticne knjige rodjenih, svedocanstva sva cetiri razreda zavrsene srednje skole, diplomu o polozenom maturskom ispitu i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Za polaganje prijemnog ispita, odnosno proveru sposobnosti, kandidati placaju 200 dinara na ziro racun fakulteta. Na testiranje znanja i sposobnosti ne moze se ici bez licne karte ili pasosa, odnosno nekog dokumenta za identifikaciju kandidata.

Na prijemnom ispitu kandidat moze na osnovu znanja da prikupi od nula do 60 bodova, odnosno do 80 poena na akademiji umetnosti. Mesto na jedinstvenoj rang listi i ukupan broj bodova odredjuju da li kandidat moze biti upisan u prvu godinu studija , odnosno da li ce posati redovan ili brucos koji ce participirati troskove studija. Na indeks redovnog studenta moze racunati samo kandidat koji ima najmanje 51 poen, dok za status sufinansirajuceg brucosa konkurise samo kandidat sa minimum 30 bodova. Medjutim, to jos uvek ne znaci da ce se oni koji budu imali ovaj minimalni broj poena i upisati na zeljeni fakultet. To samo znaci da mogu da konkurisu, a od konkurencije ce zavisiti i da li ce biti indeksa.

Ako se kandidat koji je ostvario pravo na upis po konkursu, ne upise u predvidjenom roku, fakultet ce upisati umesto njega drugog kandidata, prema redosledu na jedinstvneoj rang listi, naznaceno je u zajednickom konkursu za upis na fakultete.

Zajednicki konkurs

I ove godine devet fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuju zajednicki prijemni ispit u Hali Beogradskog sajma - 1. jula polagace se prijemni iz matematike i fizicke hemije, a 2. jula ispit iz fizike i hemije. Prijemni ispit se polaze kao test sa 20 zadataka po svakom predmetu.

Zajednicki konkurs organizovace: Gradjevinski fakultet, Elektrotehnicki, saobracajni, tehnolosko- metalurski, Fakultet organizacionih nauka, Matematicki, Fakultet za fizicku hemiju, Fizicki fakultet i Tehnicki fakultet u Boru.

Ukoliko posle upisa po zajednickom konkursu na Tehnolosko-metalurskom fakultetu, Fakultetu za fizicku hemiju i Fizickom fakultetu bude slobodnih mesta, na ove visokoskolske ustanove mogu da konkurisu kandidati koji su na drugim fakultetima BU polagali prijemni ispit iz matematike (ili) fizike (ili) hemije.

Kandidat koji smatra da jedinstvena rang lista nije napravljena regularno, ima pravo da podnese prigovor dekanu fakulteta u roku od 24 sata od objavljivanja redosleda kandidata. Odluku o prigovoru dekan donosi u roku od 24 sata od prijema resenja.

Oni koji se svojim znanjem i ocenama izbore za upis, podnose fakultetu originalna dokumenta, dva obrasca SV 20, indeks, dve fotografije 4 puta 6 cm te dokaz o uplati naknade za sufinansirajuce studente. Fotokopije dokumenata onih koji nisu imali srece u prvom konkursnom roku se ne vracaju.

Drzavljani SRJ koji su srednju skolu zavrsili u inostranstvu konkurisu za indeks u drugom upisnom roku, ali tek nakon sto je izvrsena nostrifikacija njihovih skolskih svedocanstava stecenih u inostranstvu. Ovi kandidati konkurisu na osnovu jedinstvene rang liste pod istim uslovima kao i drugi kandidati, ali preko broja odredjenog ovim konkursom za svaki fakultet pojedinacno - do dva odsto broja odredjenog za upis na teret budzeta, tj. broja sufinansirajucih studenata.

Na prvu godinu osnovnih studija fakulteti mogu upisati neograniceni broj kandidata - stranih drzavljana. Stranci prilikom prijavljivanja na konkurs podnose nostrifikovanu diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli u cetvorogodisnjem trajanju. Pre upisa duzni su da dostave i dokaze da su zdravsrveno osigurani za skolsku godinu koja se upisuje - ali i da vladaju srpskim jezikom, sto se dokazuje ovlascenjem nadlezne komisije.

O. N.

Konkurs za Vojne akademije VJ

Prema odluci Generalstaba VJ do 17. jula je otvoren konkurs za upis u Vojnu akademiju VJ (odsek kopnena vojska i odsek za ratno vazduhoplovstvo, protivvazdusnu odbranu i odsek za ratnu mornaricu. Brucose upisuje i Vojnotehnicka akademija VJ. Na konkurs se mogu javiti samo osobe muskog pola, drzavljani SRJ, zdravstveno sposobni za skolovanje. Kandidati ne smeju da budu pod istargom, moraju da imaju najmanje cetvorku iz vladanja u prethodnom skolovanju i ne mogu biti ozenjeni. Kandidati takodje ne smeju biti stariji od 21 godinu, moraju da imaju diplomu cetvorogodisnje srednje skole i najmanje vrlodobar uspeh. Na prijemnom ispitu predvidjena je provera znanja iz matematike i provera fizicke sposobnosti.

Uz prijavu na vojnu i vojno-tehnicku akademiju potrebno je dostaviti overen prepis o drzavljanstvu, overen prepis izvoda iz maticne knjige rodjenih, overen prepis svedocanstava svih razreda. Rezultati konkursa znace se najkasnije do 31. avgusta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /