utorak, 16. jun 1998.

IZJAVA UCESNIKA SESTOG OKRUGLOG STOLA MEDJUNARODNE FEDERACIJE NOVINARA I SVETSKE ASOCIJACIJE NOVINSKIH IZDAVACA O NEZAVISNIM MEDIJIMA I TRANZICIJI KA

“Nacionalni interesi" ne mogu biti alibi za cenzuru

Beograd.- Predstavnici medija i novinari iz 14 zemalja, koji su se okupili u Beogradu osudjuju napade na novinare i nezavisne medije u kontekstu sukoba na Kosovu. Takodje, izrazavamo zabrinutost zbog politicke manipulacije medijima i novinarima.

Grupa poziva sve novinare da se u celosti pridrzavaju medjunarodnih standarda u oblasti slobode izrazavanja i odupru nastojanjima svih strana da putem medija stvaraju atmosferu straha i neprijateljstava. Svi novinari treba da odbace jezik, izjave ili slike, koji radjaju mrznju, Novinari treba da budu nepokolebljivi u svom opredeljenju za istinom i vrhunskim profesionalizmom u sadasnjim vanrednim uslovima. Odbacujemo cenzuru - bilo da je samonametnuta ili spoljasnja - bilo koje informacije zarad takozvanih “nacionalnih interesa" o kojima govore partije na vlasti.

Dajemo podrsku jugoslovenskim novinarima koji odbijaju da budu manipulisani od strane drzave. Trazimo da se novinarima omoguci sloboda kretanja - ukljucujuci i hitno izdavanje svih neophodnih viza - kako bi mogli da izvestavaju iz podrucja o kojima je rec.

Na kraju, u interesu mira, stabilnosti i demokratskih prava, insistiramo na maksimalnoj saradnji i dijalogu medju medijskim profesionalcima u cilju zastite novinarske slobode od uticaja bilo koje strane ukljucene u konflikt na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /