utorak, 16. jun 1998.

KRAGUJEVACKI “POKRET DA SPASIMO DECU"

Roditelji zadrzani u Kosovskoj Mitrovici

General VJ Gradimir Zivanovic obecao da ce roditelje za tri dana telefonom obavestiti kada mogu da posete decu - vojnike, a ministar u Vladi Srbije Zoran Andjelkovic uptuzio Kragujevcane - seniore “za manjak patriotizma"

Grupa od stotinak roditelja kragujevackih mladica, koji vojni rok sluze na Kosovu, posle razgovora u Leposavicu, juce oko 13 sati, nastavila je put k Prisitni, ali ih je policijska patrola zaustavila kod Banjske u 15.30 sati. Roditeljima je receno da je potrebno da im se obezbedi milicijska pratnja, na sta su cekali do 16.50 kada je stiglo jedno milicijsko i dva vozila u kojima su bili funkcioneri iz Leposavica. Tada su nastavili put, ali su umesto k Pristini, skrenuti u Kosovsku Mitrovicu, i smesteni u zgradu Skupstine opstine gde su kasno popodne razgovarali s generalom Vojske Jugoslavije Gradimirom Zivanovicem i ministrom za omladinu i sport Srbije Zoranom Andjelkovicem. Oni su roditeljima vojnika rekli da ne mogu da im obezbede siguran odlazak do kasarni gde im se nalaze sinovi i predlozili im da ostave brojeve telefona i da ce za tri dana biti obavesteni kako mogu pojedinacno da posete svoju decu.

Roditelji se vracaju u Kragujevac

General Gradimir Zivanovic obecao je da ce u cetvrtak, 25.juna u 18 sati, licno doci u Kragujevac i obavestiti roditelje gde se nalazi svaki od njihovih sinova. Nakon sto im je receno da se ne moze "obezbediti bezbedan odlazak u kasarne" roditelji su - kako u naslovu tvrdi agencija - odlucili da se vrate kuci.

Pojedini roditelji, nezadovoljni predlozenim, napustili su sastanak, odlucni da nastave put do Pristine i licno vide svoju decu.

Ministar Andjelkovic optuzio je pojedine roditelje da koriste situaciju “za politicke govore i manjak patriotizma". Roditelji su te optuzbe odlucno odbacili i rekli da su dosli iskljucivo vodjeni brigom za svoje sinove. Niko od roditelja vojnika nije trazio da puste sinove ili da dobiju prekomandu s Kosova, vec su iskljucivo trazili da ih vide ili da se s njima cuju.

Demokrate traze vise informacija

"U situaciji sve ucestalijeg angazovanja VJ u resavanju krize na Kosovu Demokratska stranka zahteva od Generalstaba i Ministarstva Vojske Jugoslavije: da se hitno formira informativni centar pri Generalstabu VJ preko koga bi roditelji i rodbina vojnika stacioniranih na Kosovu mogli dobiti informacije o vojnicima i najmanje jednom nedeljno ostvariti telefonski kontakt sa njima", kaze se izmedju ostalog, u saopstenju iz Kabineta predsednika DS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /