utorak, 16. jun 1998.

FORUM ZA ETNICKE ODNOSE POVODOM OBJAVLJIVANJA LETAKA - POZIVA “PATRIOTSKIM SNAGAMA"

Prekinuti mrznju i sovinizam

Beograd.- Forum za etnicke odnose apeluje na javnost i narocito stranacke vodje, nosioce vlasti u Srbiji i u Beogradu (kako SPS i JUL, SRS, tako i SPO), opoziciju , domace i medjunarodne nevladine organizacije, da se prekine sa sejanjem mrznje. U svom jucerasnjem saopstenju Forum upozorava da je politika zastrasivanja, podsticanja govora mrznje prema ideoloskim neistomisljenicima i prema drugim (nesrpskim) etnickim zajednicama godinama sredstvo odrzavanja vlasti u Srbiji i da je “nova vlada nastavila i pojacala nastojanja etnonacionalisticke mobilizacije, nalazeci izgovor u ’odlucujucem udarcu siptarskom secesionizmu i terorizmu’".

“Sastavni deo takve politike je i jacanje sovinizma, ksenofobije, rasizma i antisemitizma i u samom srcu Srbije, u Beogradu. O tome svedoci najnoviji talas letaka koji je zapljusnuo Beograd, a kojima se pozivaju ’patriotske snage’ da ociste Beograd i Srbiju od ’afro-azijske gamadi’ (Roma, Albanaca i Muslimana). Da li se to priprema etnicko ciscenje Beograda", pitaju u Forumu za etnicke odnose.

“Krajnje je vreme da se prestane s propagiranjem sovinizma i mrznje u sredstvima javnog informisanja, nastupima javnih licnosti i politicara. Obaveza je drzavnog tuzioca da preduzme mere gonjenja protiv svih koji zagovaraju etnicku mrznju i rasizam. Vlast svoju odlucnost mora pre svega da pokaze nad onima koji su joj ’bliski’", kaze se, izmedju ostalog, u saopstenju Foruma.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /