utorak, 16. jun 1998.

KONSTITUISANA SKUPSTINA CRNE GORE

Svetozar Marovic ponovo predsednik parlamenta

Nama ne trebaju podjele na porazene, marginalizovane i osvetoljubive gubitnike, na jednoj, i samoljubive i osorne pobjednike na drugoj strani, kazao je Marovic nakon ponovnog izbora za predsjednika parlamenta. Clanice pobjednickog izbornog saveza konstituisali posebne poslanicke klubove.

Podgorica. - Juce je u Podgorici odrzana konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta, za cijeg je predsjednika ponovo izabran Svetozar Marovic, potpredsjednik DPS CG. Marovica je, prema prema jednoglasnoj odluci Glavnog odbora DPS-a za predsjednika crnogorskog parlamenta predlozilo deset poslanika iz njegove partije. Marovic nije imao protivkandidata, a za njegov izbor glasali su poslanici DPS CG, Narodne stranke, SDP CG i jedan poslanik albanske partije Demokratskog saveza u CG - ukupno 40 (poslanik iz Demokratske unije Albanaca nije prisustvovao sjednici). Protiv izbora Marovica bili su poslanici Socijalisticke narodne partije CG i Liberalnog saveza CG (26 poslnika ukupno), dok se sam Marovic uzdrzao od glasanja.

“Volio bih da ovaj nas parlament sacuva svoj do sada, zajednickim naporima afirmisani autoritet ozbiljnog, dostojanstvenog i odgovornog glasa naroda, koji je znao da se sacuva od jezika uvrede i od omalovazavanja drugih..., kazao je Svetozar Marovic, u kratkoj besjedi nakon izbora za predsjednika crnogorskog parlamenta.

Izrazavajuci zelju da poslanici u parlamentu ne predstavljaju samo svoje stranke, vec “prije svega interese gradjana", Marovic je kazao da “nama ne trebaju podjele na porazene i marginalizovane, i osvetoljubive gubitnike, na jednoj, i samoljubive i osorne pobjednike na drugoj strani".

Na konstitutivnoj sjednici, kojoj je, do izbora predsjednika, predsjedavao najstariji poslanik Momcilo Vesovic (DPS CG), usvojen je Izvjestaj Republicke izborne komisije o sprovedenim izborima, cime su, zapravo, i potvrdjeni mandati poslanicima. Izvjestaj je podnio predsjednik RIK Stevan Damjanovic.

Kako je i bilo predvidjeno, juce je crnogorski parlament izabrao Komisiju za izbor i imenovanja, ciji je predsjednik Radivoje Nikcevic, poslanik DPS CG.

PREMA MISLJENJU NARODNE STRANKE

Kilibarda treba da bude savezni premijer

Potpredsjednik crnogorske vlade i Narodne stranke Predrag Drecun, izjavio je juce novinarima da ce ova stranka svog predsjednika dr Novaka Kulibardu predloziti za predsjednika Savezne vlade.

U kratkoj pauzi tokom sjednice odrzane su i konstitutivne sjednice poslanickih klubova. Konstituisano je pet poslanickih klubova, a jedino je ostalo nepoznato kako ce se organizovati poslanici iz dvije albanske partije. Skupstinski poslovnik dozvoljava formiranje poslanickog kluba od najmanje dva poslanika, pa bi bilo logicno da poslanik iz DS u CG Mehmet Bardhi i poslanik iz DUA Ferhat Dinosa zajedno formiraju poslanicki klub.

Poslanicki klub Demokratske partije socijalista CG za predsjednika je izabrao Dragana Djurovica, koji je i u ranijem sazivu parlamenta obavljao tu duznost. Nije doslo ni do promjena na celu poslanickog kluba Socijalisticke narodne partije, jer ce duznost predsjednika i ubuduce obavljati Predrag Bulatovic, inace potpredsjednik SNP CG. Predrag Popovic, u prethodnom sazivu predsjednik poslanickog kluba “Narodna sloga", bice sada na celu poslanickog kluba poslanickog kluba Narodne stranke. Poslanickim klubom Socijaldemokratske partije CG predsjedavace Ranko Krivokapic, jedan od trojice potpredsjednika partije. Na celu poslanickog kluba Liberalnog saveza CG je Miodrag - Miko Zivkovic, inace v.d. predsjednika LSCG do kongresa stranke. (Dosadasnji predsjednik LSCG Ranko Djonovic podnio je ostavku)

Konstitutivnoj sjednici crnogorskog parlamenta, koja je kasnila vise od sata, prisustvovao je predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic, clanovi sadasnje vlade, na celu sa premijerom Vujanovicem, predsjednik Vrhovnog suda RCG Ratko Vukotic, drzavni tuzilac Vladimir Susovic, predsjednik CANU dr Dragutin Vukotic, te vjerski velikodostojnici - rektor Cetinjske bogoslovije Joanikije Micovic, biskup kotorski Ilija Janjic, i biskup barski Nikola Perkovic i prvi covjek islamske vjerske zajednice Idriz Demirovic. Konstitutivnoj sjednici crnogorskog parlamenta nije prisustvovao Momir Bulatovic, predsjednik SNP CG i savezni premijer, iako je izabran za poslanika.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /