sreda, 17. jun 1998.

PREDSEDNICI RUSIJE I SRJ POTPISALI ZAJEDNICKU IZJAVU O RAZGOVORIMA U MOSKVI

Milosevic se obavezao da ce nastaviti pregovore sa Rugovom

Predsednik Jugolavije je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa sefom ruske Diplomatije Primakovim, izjavio da je za mirno resenje kosovskog problema, da na Kosovu nema etnickog ciscenja i da nema povlacenja VJ jer je pokrajina deo jugoslovenske teritorije

Teski ali korisni razgovori: Predsednik
Milosevic i predsednik Jeljcin za vreme
jucerasnjeg razgovora u predsednickoj
rezidenciji u Moskvi
FOTO: FoNet/AD

Moskva, Beta-FoNet. - Ruski predsednik Boris Jeljcin i jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic potpisali su juce u Moskvi zajednicku izjavu o Kosovu, u devet tacaka, kojom se insistira na ocuvanju teritorijalnog integriteta i postovanju suvereniteta SR Jugoslavije, i osudjuje svaka forma terorizma i separatizma. Zajednickom izjavom Milosevic se, izmedju ostalog, obavezao na resavanje problema Kosova politickim sredstvima i nastavak pregovora sa liderom ksoovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

U zajednickoj izjavi koju je potpisao sa predsednikom Borisom Jeljcinom, a jos direktnije licno, odgovarajuci na pitanja na konferenciji za novinare, Milosevic je jasno stavio do znanja da je za mirno resenje kosovskog konflikta, da na Kosovu nema etnickog ciscenja, vec samo suzbijanja terorizma, da nema povlacenja armije jer je i pokrajina deo jugogoslovenske teritorije, a da ce specijalne policijske snagu moci da se povlace u svoje baze srazmerno smanjivanju teroristickih akcija. Posredno je taj stav, na pres konferenciji, potvrdio i sef ruske diplomatije Jevgenij Primakov, rekavsi da moskovski pregovori predsednika Jeljcina i Milosevica stvaraju mogucnosti za mirno resenje konflikta i citave situacije oko Kosova. "Lopta je sada na delu terena kosovskih Albanaca", rekao je Primakov, na sta je Milosevic dodao "Spasibo" (HVala).

BORIS JELJCIN

Razgovori treba da doprinesu okoncanju kosovske krize

Moskva, FoNet. - Ruski predsednik Boris Jeljcin izrazio je nadu da ce njegovi jucerasnji razgovori sa Milosevicem doprineti okoncanju krize na Kosovu. "Mislim da ce zadatak koji nam je poveren oko razgovora sa Milosevicem biti ostvaren", citira Interfaks Jeljcinove reci. Jeljcin i Milosevic razgovarali su jedan sat nasamo u predsednickoj rezidenciji u Kremlju uz prevod Milosevicevog brata Bore Milosevica a zatim su im se pridruzili ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov, ministar odbrane Igor Sergejev i sef spoljne obavestajne sluzbe Vjaceslav Trubnikov.

SLOBODAN MILOSEVIC

Nema razloga za povlacenje vojske sa Kosova

Moskva, FoNet. - Jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic izjavio je juce da "nema razloga" za povlacenje jugoslovenske vojske sa Kosova. Milosevic je, javlja AFP, ovo izjavio na konferenciji za novinare odrzanoj posle razgovora sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom. "Ne postoji razlog zbog koga jugoslovenska vojska ne bi bila na jugoslovenskoj teritoriji", glasio je Milosevicev odgovor na pitanje o mogucnosti povlacenja Vojske Jugoslavije sa Kosova.

Posle jednoicasovnog susreta sa Jeljcinom, Milosevic je imao i trocasovni razgovor u dve runde sa Primakovom, u kojem su ucestvovali i ministar odbrane marsal Igor Sergejev, sef obavestajne sluzbe Vjaceslav Trubnjikov i Jeljcinov spoljnopoliticki savetnik Sergej Prihodko.

Ucesce Trubnikova u razgovorima izazvalo je iznenadjenje medju novinarima, posto se on do sada nikada nije pojavljivao u grupi Jeljcinovih saradnika koji obicno prisustvuju razgovorima sa inostranim drzavnicima. Prisustvo "coveka izuzetno inteligentnog lica", kako se Trubnikov cesto opisuje, u obavestenim krugovima u Moskvi se ocenjuje kao pokazatelj da je u razgovorima sa Milosevicem Kremlj koristio i neke "nestandardne prilaze, koji se, inace, ne koriste otvoreno u razgovorima sa stranim drzavnicima".

ZAJEDNICKA IZJAVA

Povlacenje policije srazmerno obustavljanju terorizma

U zajednickoj izjavi, dvojica predsednika potvrdjuju da se mora ocuvati teritorijalni integritet i postovati suverenitet SR Jugoslavije (Srbija se ne pominje), osudjuju sve oblike terorizma, separatizma i borbenih dejstava koja pogadjaju civilno stanovnistvo. U interesu stabilizacije situacije na Kosovu, Milosevic je spreman da sve probleme resava politickim sredstvima i bez odgadjanja nastavi pregovore sa kosovskim Albancima koji bi - istice se u izjavi - ukljuculi i autonomiju u skladu sa vazecim medjunarodnim standardima. Naglasava se da nece biti preduzimane nikakve represivne akcije protiv mirnog stanovnistva, sto, naravno, ne obuhvata snage Kosovske oslobodilacke armije. Dva predsednika se izjasnjavaju za jacanje mera poverenja izmedju vlasti u Beogradu i lokalnog stanovnistva, obezbedice se puna sloboda kretanja na celoj teritoriji Kosova, a nece biti ikakvih ogranicenja za strane diplomate i predstavnike medjunarodnih organizacija. Jedan od kljucnih stavova izjave je da se garantuje povratak izbeglica bez ikakvih prepreka i da ce drzava pruziti pomoc u obnovi porusenih kuca i naselja. Najvazniji stav, koji se neposredno dodiruje sa pozicijom koju je Kontakt grupa zauzela u Londonu, tice se akcija specijalnih policijskih snaga. Ove snage ce se povuci sa teritorije van mesta svog stalong baziranja srazmerno obustavljanju terroristicke aktivnosti. Sto se pak povratka Misije OEBS-a tice, Milosevic je objavio da je spreman da pocne pregovore koji bi obuhvatili istovremeno povratak i misije i Jugoslavije u tu organizaciju. Za pregovore je receno da su bili otvoreni i sadrzajni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /