sreda, 17. jun 1998.

KOMANDANT VAZDUHOPLOVSTVA JUZNOG KRILA NATO GENERAL MAJKL SORT ZA “NASU BORBU"

Podrska NATO-a integritetu SRJ zavisi od politickih odluka

Videcete da ce se NATO sve vise okretati ka jugoistocnoj Evropi. Buducnost NATO povezana je sa ovim regionom. U vreme vezbe “Odlucni soko" odrzana je i vezba u Bosni kao znak podrske Sforu

- To nije pitanje za mene kao vojnika. Ja sam zaduzen da NATO bude spreman da izvrsi svaku misiju. Ja dobijam odluke, moja duznost je da ih izvrsim - odgovorio je general Majkl Sort, komandant vazduhoplovnih snaga juznog krila NATO-a, na nase pitanje da li bi NATO intervenisao da zastiti integritet SR Jugoslavije ukoliko bi on bio doveden u pitanje, buduci da NATO, kako je general rekao novinarima kao i svi drugi relevantni faktori medjunarodne politike izjavljuju da postuju i podrzavaju teritorijalni integritet SRJ.

General Sort je kao komandant vazduhoplovnih snaga juznog krila NATO u tri navrata govorio novinarima tokom vezbe NATO avijacije i tom prilikom je rekao da NATO “postuje teritorijalni integritet Jugoslavije". Na isto pitanje komandant svih snaga NATO-a u Evropi, general Vesli Klark odgovorio je da je to politicka odluka i da sve zemlje clanice NATO-a donose suverene odluke, dodajuci “da ne bi mogao da predvidi kako bi NATO reagovao ukoliko bi teritorijalni integritet SRJ bio doveden u pitanje". “Za sada mislimo da je najvaznije da prestane nasilje na Kosovu", rekao je general Klark na pitanje novinara “Nase Borbe".

U kom kontekstu su povezane ova akcija i misija NATO-a u Bosni?

- Ova misija nije direktno podrska nasoj misiji u Bosni. Da objasnim, NATO je obavio danas dve misije. Osim aviona koji lete u ovoj misiji, u isto vreme nasi avioni lete iznad Bosne podrzavajuci Sfor trupe na terenu i demonstrirajuci da je NATO sposoban da obavi vise zadataka i da nase vazduhoplovne snage raspolazu neverovatnom fleksibilnoscu, da mozemo smesta da ih pokrenemo i da mozemo istovremeno da delujemo na dva mesta kao i da komandujemo veoma kompleksnim misijama u isto vreme. Snage generala Fenukisa kontrolisale su u isto vreme vezbu nad Bosnom. NATO nije “maciji kasalj"

U kom smislu vi ovu operaciju vidite kao pripremu NATO-a za ulogu u sledecem veku?

- NATO je vise od cetrdeset godina bio okrenut samo u jednom pravcu i nije se kretao od regiona do regiona. Kako se priblizavamo sledecem veku NATO ce postajati deo mirovnih operacija van naseg podrucja. Recimo, dansko vazduhoplovstvo normalno deluje u severnom delu saveza, ali on je sada u juznom regionu. Mi tako stvaramo fleksibilniju strukturu koja moze da odgovori na vise situacija, udaljavajuci se od tradicionalnog hladnoratovskog izazova. U tom smislu mi pripremamo i nasu komandu da deluje na sasvim drugi nacin.

Komandant ste vazduhoplovnih snaga NATO u regionu koji je veoma osetljiv i veoma konfliktan. Kako te cinjenice povezujete s ulogom NATO-a koju predvidjate?

- Vi cete videti da ce NATO sve vise i vise biti fokusiran na ovaj region. Madjarska je vec clan i posecujuci ovu zemlju bio sam impresioniran napretkom njihovih vazduhoplovnih snaga. Juzni region ce postajati region kojim cemo se baviti sve vise. Nadam se da ce u tom regionu biti mnogo vise saradnje nego sto je to bilo u prososti. Ja verujem da je buducnost NATO povezana s usmerenjem ka jugu.

Jugoistocna Evropa je zariste etnickih sukoba. Kako vidite ulogu NATO-a u tim okolnostima?

- NATO kao politicki i vojni savez ima velike mogucnosti. Moja odgovornost je da vojnu komandu pripremim da izvrsi vojne opcije. Ne mogu da procenim sta ce vodjstvo NATO-a izabrati da ucini. To pripada politickom nivou koji je u to ukljucen mnogo vise nego sto sam ja.

Dragan Bisenic

“Zvuk slobode"

Dok je govorio na konferenciji za novinare, general Sort je bio prekinut bukom lovaca koji su se spustali na pistu. “Zvuk slobode", rekao je general okrecuci se u pravcu aviona koji su sleteli. Kao poseban kvalitet vezbe general Sort je naveo da u njoj posle dugo vremena ucestvuju zajedno Grcka i Turska. Ta cinjenica nije ostala nezapazena medju jugoslovenskim novinarima, posto u isto vreme na aeromitingu u Beogradu, Grcka nije dozvolila svom avionu “miraz 2000" da uzleti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /