sreda, 17. jun 1998.

OKRUGLI STO FORUMA ZA MEDJUNARODNE ODNOSE I EVROPSKOG POKRETA U SRBIJI POVODOM IZVESTAJA MEDJUNARODNE KOMISIJE ZA BALKAN

Mir je ovde uvek bio nedovrsen

Beograd. - Povodom objavljivanja izvestaja Medjunarodne komisije za Balkan “Nedovrseni mir" u prevodu na nas jezik (zajednicki su knjigu objavili Radio B92 i “Nasa Borba"), u Medija centru je juce odrzan okrugli sto Foruma za medjunarodne odnose i Evropskog pokreta u Srbiji o najaktuelnijim temama izvestaja.

Izvestaj je nastajao u vreme pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada ovaj sporazum jos nije bio na vidiku i, osim sto se bavi Bosnom kao epicentrom tadasnjih sukoba, ukazuje na situaciju na Kosovu, koja se tice Srbije, Albanije i Makedonije i, potencijalno, Bugarske, Grcke i Turske.

Kako je istakao predsednik Foruma za medjunarodne odnose Zivorad Kovacevic, ukazuje se, cinjenicno i nespristrasno, i na uticaj medjunarodnog faktora, uz opstu ocenu da je “Dejton zakasnio" i da je sve sto se tamo desavalo nije moralo tako da se desi. Pouke koje Kovacevic izdvaja, a koje se mogu odnositi i na Kosovo, jesu da su Ujedinjene nacije suvise rastrzane da bi akcije predupredjivanja rata sprovele na vreme, da SAD i Evropa moraju da deluju zajedno i da je diplomatija bez sile “neubedljiva".

- Da li je mir ikada stanovao na Balkanu, upitao je Ilija Djukic. - Postojali su samo kraci ili duzi predasi u ratovima, u nasilju i etnickom grupisanju. Mir je ovde uvek bio nedovrsen. Ni dejtonski mir nije konacan, ni savrsen, jer nije obavezao na mir na Kosovu, ono je ostalo po strani. Ratovanje traje, kako god ga mi zvali. Ovoga puta u drzavi u kojoj je glavni mirotvorac i ratotvorac govorio kako su uprkos svemu sacuvali mir i kako su faktor stabilnosti u regionu.

- Sad smo pred ratom u kojem ne moze da se ne ucestvuje, kaze Djukic, dodajuci da je na sceni opet nasilje, opet je velika potraznja za “istinskim patriotama" (...) “U isto vreme, niko u okruzenju, cak ni Grcka, ne pokazuju razumevanje za Milosevicevu politiku, a o tome kakav je trenutno nas polozaj, dovoljno je samo videti naslove u novinama". Djukicev zakljucak je da su Srbi i Albanci osudjeni da zive u jednoj kuci, da promene granica nema i da je bolje da se sami dogovore oko rasporeda prostorija.

Po misljenju Novaka Pribicevica knjiga “Nedovrseni mir" je dragocena i ima poucan sadrzaj i, iako se pred nasim citaocima nije pojavila odmah nakon objavljivanja originala, pred njih dolazi u novom sudbonosnom trenutku. - Kosovo i pretnje oruzanim konfliktom jesu pretnje miru ne samo za Jugoslaviju, vec i za ceo region Balkana, podvlaci Pribicevic.

- Kod nas je prisutna pogresna interpretacija signala medjunarodne zajednice i uverenje da cemo vestinom i lukavoscu nadigrati protivnika, a o vojnoj intervenciji se govori kriticki, uz prenebregavanje cinjenice da se ova pominje kao krajnje resenje (...) Ali, ako se politika nasilja nastavi i nanose gubici civilnom stanovnistvu, intervenciju snaga NATO nije moguce iskuljuciti kao opciju, kaze Pribicevic.

Govoreci o regionalnoj saradnji u svetlu izvestaja Medjunarodne komisije za Balkan, Branislava Alendar je ukazala na zakljucak da je “situacija mracna zato sto je medjunarodna zajednica bila slepa" i preporuke koje se odnose na formiranje regionalnih komisija, sa centralnim biroom, koje bi znacile pocetak sporog procesa koji vodi ka balkanskoj saradnju i ideju o konfederaciji juznog Balkana.

O problemu bezbednosti na juznom Balkanu govorio je Predrag Simic, isticuci da najvise neslaganja s autorima u ovom regionu ima upravo oko uzroka nestabilnosti - nedovrseno nacionalno pitanje, a najvise je kritika da su autori dosli sa predrasudama i zanemaruju uticaj vanbalkanskog okruzenja.

Ni NATO ni druge organizacije ne mogu doneti resenje, nego oni koji ce ziveti sa njima. Srbi i Albanci iz vise razloga bice osudjeni da zive pod zajednickim krovom, a kako, to se nikog drugog ne tice osim njih samih. Oni mogu nametnuti resenja, ali kako ce se na Balkanu ziveti, to zaista ne treba ocekivati da dodje kao odgovor spolja, zakljucuje Simic.

U razgovoru su jos ucestvovali Jelica Minic, Ljubivoje Acimovic, Danijel Panti, Milivoje Despot i Dusan Makavejev.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /