sreda, 17. jun 1998.

Nastavljena Sesta sednica Skupstine RS

Smenjeni Kalinic i Poplasen

Banjaluka, Beta. - U Banjaluci je juce u 10.40, sa zakasnjenjem od 40 minuta, nastavljena Sesta sednica Skupstine Republike Srpske, kojom predsedava potpredsednik parlamenta Jovan Mitrovic. Kasno pretprosle noci, poslanici su izglasali nepoverenje predsedniku Draganu Kalinicu, clanu najuzeg rukovodstva Srpske demokratske stranke (SDS), i potpredsedniku Nikoli Poplasenu, predsedniku Srpske radikalne stranke RS. Mitrovic je clan Srpskog narodnog saveza uz obrazlozenje da su svojim radom opstruirali rad republickog parlamenta. Nakon jutrosnjeg zasedanja Komisije za izbor i imenovanje, predsednik te komisije Ostoja Knezevic podneo je izvestaj parlamentu. On je obavestio poslanike da je zasedanju Komisije prisustvovalo pet od devet clanova i da nisu prisustvovali predstavnici SDS i radikala. Stav Komisije je da SDS treba da predlozi kandidata za mesto predsednika Skupstine RS, a o mestu potpredsednika Komisija nije vodila raspravu.

Sumaher zadovoljan smenom Kalinica

Banjaluka, Beta. - Zamenik visokog predstavnika medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Hans Sumaher ocenio je da je smena predsednika i potpredsednika Skupstine Dragana Kalinica i Nikole Poplasena doneta sa zakasnjenjem, ali je izrazio zadovoljstvo sto je do nje ipak doslo. Sumaher je ponovio da je dosadasnje skupstinsko rukovodstvo bilo izabrano uz obavezu da se u skladu sa izbornim rezultatima obezbedi i trece potpredsednicko mesto, koje je trebalo da pripadne Koaliciji za cjelovitu i demokratsku BiH kao drugoj stranci po broju poslanika u Skupstini. "Pomenuto obecanje nije ispunjeno, jer poslanici nisu bili u mogucnosti da se izjasne o ustavnom amandmanu, pa je stoga prirodno da skupstinsko rukovodstvo kolektivno snosi odgovornost za ovaj cin", istakao je Sumaher.

Posto je u parlamentu otvorena diskusija o izvestaju Komisije za rec se javio sef poslanickog kluba SDS Aleksa Buha koji je rekao da njegova stranka nema boljeg kandidata od Kalinica. “Kada vam on nije valjao, moracete da nadjete drugog kandidata", rekao je Buha poslanicima. On je sinocnju sednicu parlamenta, na kojoj su smenjeni Kalinic i Poplasen, ocenio kao “sramnu" i rekao da su na njoj dosla do izrazaja dva koncepta: prvi se odnosi na istrajavanje na Dejtonskom sporazumu prema kojem je RS nacionalna drzava srpskog naroda, a drugi ide “korak po korak ka ponistavanju RS" u nameri da Muslimani dominiraju celom BiH.

Petar Djokic novi predsednik parlamenta RS

Banjaluka, Beta. - Poslanik Socijalisticke partije Republike Srpske (SP RS) Petar Djokic izabran je danas vecinom glasova za novog predsednika Skupstine RS. Djokic je dobio 43 glasa. Parlament ima 83 mesta, a na sednici je bio prisutan 81 poslanik. Za potpredsednika parlamenta izabran je predstavnik Koalicije za jedinstvenu i celovitu BiH Safet Bico, koji je dobio 42 glasa.

Poslanici SDS-a i radikala napustili su salu u trenutku kada je pocelo izjasnjavanje o predlogu da za potpredsednika Skupstine bude izabran Bico.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /