sreda, 17. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Zbrka je totalna

Pise: Stojan Cerovic

Kako stoje stvari, pravoslavna braca Jeljcin i Milosevic u Moskvi ce pronaci nacin da sprece NATO u nameri da intervencijom na Kosovu onemoguci Albance da otcepe tu pokrajinu. Ova recenica ne pretenduje da obuhvati ceo spisak apsurda sadrzanih u domacim i stranim potezima u vezi sa kosovskom krizom. Zbrka je totalna i cini mi se da jedino kosovski Albanci priblizno znaju sta zele i kako da to postignu.

Krenimo redom. Jeljcin zbilja razgovara s Milosevicem kao s bratom u Hristu i hoce da mu pomogne, a voli ga kao Zjuganova i Zirinovskog zajedno. Oni su, uostalom, i gurnuli Jeljcinu tu buvu u gace. Sa svoje strane, Milosevic, kao ubedjeni antihrist ide u Moskvu da bi Srbima posle lakse objasnio da slovensko- pravoslavna centrala zahteva mirnu igru na Kosovu. On treba da pristane da manje puca i pozove strane posmatrace koji mogu samo da mu pomognu u njegovoj grcevitoj borbi da zadrzi Kosovo s kojim, inace, ne zna sta ce.

Zapad je, opet, cvrsto uveren da Kosovo nikako ne sme da se otcepi iz nacelnih razloga i iz straha od daljeg paranja Balkana. To, medjutim, vise nije srpsko nego albansko pitanje i nema sumnje da Albanci najsnaznije pritiskuju ka menjanju granica na Balkanu. Ali, Milosevic ne ume da ne izgleda kao dezurni krivac. (Eh, da barem nije bilo onog idiotskog referenduma.) Ne dozvoljava da mu se u ovu stvar mesaju bas oni koji bi mu jedini mogli pomoci da spase sto se spasti da.

Treba biti veliki umetnik pa postici da vam silom prete oni ciji su stavovi inace blizi vasima nego vasim protivnicima. NATO, naime preti Srbima, a albanske zahteve odbacuje potpunije nego srpske. Mora biti da je sve ovo neka jako lukava politika i dvostruka igra, a ne obicna glupost i nemar. Ali nama neupucenima cini se da ovde i Amerika, i Evropa, i Rusija, i Srbija postupaju tacno suprotno sopstvenim ciljevima i interesima.

Bilo kako bilo, izvesno je da ce se Milosevic iz Moskve vratiti trijumfalno i objaviti da je dobio sto je trazio. Jos nikad nije objavio nista drugo. Dakle, Kosovo ostaje njemu. Na papiru, razume se. Ako tako bude, preostalo bi jos da se Albanci ubede da prihvate sve ostale atribute osim papirnih. I da prestane da se puca. I da se OVK s tim slozi. I da se reprezentacija ne obruka u Francuskoj, jer bi se onda ljutiti Srbi mogli ponovo setiti Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /