sreda, 17. jun 1998.

REAKCIJE NA INICIJATIVU ZA OKUPLJANJE DEMOKRATSKIH SNAGA U SRBIJI

“Lideri bez glasaca i biraca"

Milorad Jovanovic: “Srpska opozicija nema vise moralno pravo da pravi nekakve koalicije ili saveze." Dr Dragoljub Micunovic: “Opozicija se ne moze ujediniti, na nacin kako se sada cini." Vuk Draskovic: “SPO vise nikad nece u predizbornu koaliciju, osim sa SPO"...

Nedavno je neko cinicno primetio da, kada se raspadne auto, obicno ide na otpad (u staro gvozdje), a kada se raspadne opozicija - nikada se ne zna. U stvari, srbijanska opozicija se regenerise, pa krene iz pocetka. Taj pocetak sada se zove “inicijativa za objedinjavanje svih demokratskih snaga", a u tom savezu su stranke koje predvode Milan Panic, Zoran Djindjic, Vesna Pesic, Nebojsa Covic, Vuk Obradovic, Velimir Ilic i Vladan Batic.

Medju, novoformiranim “demokratskim snagama", nema ni DSS, Demokratske stranke Srbije ni Demokratskog centra, ni Srpskog pokreta obnove, ni Nove demokratije koje se takodje svrstavaju u demokratske stranke. Na pitanje, zasto DSS nije u tom savezu Milorad Jovanovic, portparol ove stranke, to je ovako objasnio:

- Nas stav je da ukrupnjavanje opozicije, tj. stvaranje novog opozicionog bloka ili saveza mora da bude na programskim osnovama. Jer, koalicija “Zajedno" nije bila programska i znamo kako je prosla. Koalicija se raspala zato sto Zoran Djindjic nije ispostovao dogovor po kojem je Vuk Draskovic trebalo da bude kandidat za predsednika Srbije. Dakle, jedan od aktera koji je rasturio koaliciju “Zajedno" sada ponovo radi na necemu sto nije programska koalicija. DSS ima jos jedno lose iskustvo sa Djindjicem, zajedno smo napravili Demokratsku alijansu koju je, jednostavno, napustio da bi napravio koaliciju sa Vukom Draskovicem koju je opet posle izbora rasturio.

Posle svih propalih koalicija, od Deposa do “Zajedno" koja je ljudima ulivala najvecu nadu, srpska opozicija nema vise moralno pravo da pravi nekakve koalicije ili saveze koji ce se posle raspasti. Mi smo rezervisani prema okupljanjima koje je organizovao Zoran Djindjic".

Na nase pitanje kakve su sanse DSS, posto su solo igraci, Milorad Jovanovic je odgovorio “vece nego pre" i objasnio zasto tako misli: “Posle jesenjih izbora i stvaranja SPS-JUL-SRS koalicije, narod je shvatio da radikali nisu nikakva opozicija i da je Draskovic sa obe noge usao u trgovinu sa rezimom. Posto je Seseljevo i Draskovicevo biracko telo opoziciono, posle svih ’trgovina’ oni ce znati da prepoznaju istinsku opozicionu stranku."

Kada su novinari na konferenciji za stampu pitali dr Dragoljuba Micunovica, predsednika Demokratskog centra da li je za stvaranje novog demokratskog bloka koji bi bio alternativa rezimu Slobodana Milosevica, on je rekao: “Moze, ali da na celu tog bloka ne bude ni Zoran Djindjic, ni bilo ko drugi." Objasnivsi, potom, da se opozicija ne moze ujediniti na nacin kako se sada cini - “to je zabavljanje publike". Po recima dr Dragoljuba Micunovica, prvo bi trebalo odrzati konferenciju na kojoj bi trebalo pozvati sve stranke bez diskriminacije. “Zatim, treba pronaci zajednicki imenitelj, tj. licnost koja bi bila na celu. To mora da bude licnost koja nije osporavana, to ne moze da bude nijedan lider opozicionih stranaka", rekao je Micunovic, naglasivsi da njihov cilj ne mora da bude borba za vlast, vec, mozda, da bude samo kao simbol okupljanja.

Sto se tice SPO, Vuk Draskovic, lider te stranke, na novinarsko pitanje sta misli o inicijativi za objedinjavanje svih demokratskih snaga, rekao je “da vise nikada nece ulaziti u predizborne koalicije sa bilo kim". Najnovije opoziciono okupljanje je ocenio kao “skup velikog broja lidera koji nemaju glasace i birace".

Nova demokratija, kako nas je obavestila Rebeka Srbinovic, portparol te stranke, “jos uvek nema zvanican stav po tom pitanju". Tek juce su dobili poziv za sastanak opozicionih stranaka, koji treba da se odrzi u nedelju 21. juna.

Mirjana Kalinic

Dzabe molba

“Pozdravljam svaki dogovor medju liderima, ima ih cela ceta. Mislim da ce oni meni pisati molbu, ali im porucujem da dzabe ne trose hartiju, molba ce im biti odbijena. Osam godina smo ih vukli na grbaci. SPO nikad vise nece u predizborne koalicije, osim sa SPO", izjavio je Vuk Draskovic na konferenciji za stampu, odgovarajuci na pitanje novinara sta misli o novom demokratskom savezu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /