sreda, 17. jun 1998.

GRUPA ZA PODRSKU IZBEGLICAMA “TERA - KREATIVNA ZENA"

Vestina savladavanja patnje

U projektu “Otvorena kuca" grupe “Tera - kreativna zena", svakodnevno se nesto desava: kad je nekome tesko, moze da dodje na razgovor, ako je dan kada je predvidjen rad savetovalistva da dobije savet lekara specijaliste ili besplatan pregled interniste, a u danu predvidjenom za sivenje da zavrsi posao na jednoj od dve sivace masine... Dok traju programi sa zenama, dezurni vaspitaci ili psiholozi rade sa njihovom decom.

Ovo je u najkracem program rada u projektu Tera, koji okuplja zene izbeglice, ali i zene iz Beograda, a osnovna ideja je da se pruzi podrska njima i porodici u opstem smislu. Koordinatorka projekta Spomenka Zarkovic o tome za “Nasu Borbu" kaze:

- U kriznim situacijama zene i deca najvise stradaju i najvise pate, a “Kreativna zena" pokusava da im pomogne da to prevazidju. Clanice grupe pokusavaju da od nicega naprave nesto, a da to nesto bude lepo, korisno, jeftino i da manje kosta nego ista vrsta proizvoda na trzistu. Na taj nacin zeni se pomaze i u materijalnom pogledu i vraca joj se samopouzdanje.

"Ja mogu dalje"

- Od februara ove godine, kada smo poceli da radimo, u projekat se ukljucilo vise od 30 stalnih clanica koje su kucu prihvatile kao nesto svoje, u sta ulazu svoje vreme i znanje. A najvaznije je da se dodje do zajednickog cilja, da se prestane sa razmisljanjem u stilu "ja to ne mogu", nego "ja mogu dalje". Nasi ekonomski programi potpuno su usmereni ka tome. Jer, ovde je mnogo obrazovanih ljudi, cija energija i znanje nisu iskorisceni - istice kordinatorka projekta.

Kuca grupe Tera u beogradskoj ulici Draze Pavlovica prepuna je dokaza da se od raznih materijala mogu napraviti cuda. Sve case su oslikane, svi ukrasi u kuci napravljeni su rucno i to od testa, bilo da su to sareni ukrasni pilici, obojene tacnice ili tanjiri, od suvog cveca napravljene su ikebane, izvezeni stolnjaci, na zidovima su slike.... Punom parom clanice grupe su sada angazovane na izradi stotinu podmetaca i kuhinjskih rukavica, od platna koja je ispalo visak nakon sto je vec sasivena neka suknja, pantalone ili kosulja.

- Nasi proizvodi vec su prikazani na nekim manifestacijama, kao sto je Karneval deteta u Zemunu, zatim na uskrsnjim standovima, u galerijama i prodavnicama “Zabe" i “Zirafa", koje inace plasiraju robu zenskih grupa. Zamolicemo i direktora ZOO vrta Vuka Bojovica da nam omoguci da tamo dobijemo stand, gde bi mastovito izradjene proizvode prodavali mladi i studenti - najavljuje nasa sagovornica.

Ovde postoje i radionice sa bakama i dekama, u kojima se druze stariji ljudi, uglavnom izbeglice, a osnovni cilj je da se upoznaju i osnaze, da slobodnije komuniciraju sa drugima, jer su i nakon vise godina izbeglistva zatvoreni i nesigurni. Zato je vec odrzano jedno krajisko prelo, na koje su pozvani penzioneri, a poziv vazi i za knjizevno vece u Klubu knjizevnika Jugoslavije, koje je tek u planu.

- Krajisko prelo bilo je zamisljeno i realizovano kao program druzenja i secanja, pa su okupljeni pricali kako su ziveli kad su bili mali. Na taj nacin prikupljen je “etno materijal", jedna velika zbirka secanja. U planu je da se sacini pisani dokument o tim ljudima koji su ziveli u Hrvatskoj, jer je evidentno da u tom broju nece vise tamo ziveti, a imaju zelju da sacuvaju pesme, igre i lepe obicaje koje su tamo negovali. Cika Zdravko Ivankovic, clan Udruzenja knjizevnika Jugoslavije vec se angazovao na prikupljanju te gradje i nadamo se da cemo uskoro moci i da je objavimo - ispricala nam je Spomenka Zarkovic.

Ljiljana Gogic

Raspored

“Otvorena kuca" ponedeljkom je rezervisana za rad sa starijim licima i za rucni rad u radionici, utorkom se odvija program psihosocijalne podrske i otvara radionica postratne traume i nenasilne komunikacije, kao i decja radionica, a sredom radi savetovaliste (internista i pedijatar) i odvijaju se seminari o bolestima zavisnosti. Cetvrtak ce uskoro biti potpuno posvecen deci, tim pre sto dolazi raspust, a mnoga od njih nece biti u prilici da bilo gde odu van grada.

Za njih ce biti organizovani obilasci grada i izleti, za sta ne treba mnogo novca. Prvog dana vikenda po rasporedu radi krojacka radionica - kurs za pocetnice i za one koje pomalo znaju da siju, ali nisu sigurne u svoje umece, a zatim sledi dogovor o daljem radu i razgovor o savladanim “cakama".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /