sreda, 17. jun 1998.

PORTPAROL OVK JAKUP KRASNICI NA ALBANSKOJ TELEVIZIJI

Ilegalna organzacija nudi pregovore Beogradu

OVK ce uci u pregovore kad “sve neprijateljske snage budu povucene sa Kosova", izjavio Krasnici

Pristina, FoNet. - Oslobodilacka vojska Kosova (OVK), koja tvrdi da ima kontrolu nad velikim delom teritorije Kosova, saopstila je da se priprema za pregovore sa Beogradom, javlja AFP. Agencija navodi da je, u ociglednom pokusaju da postane politicka snaga, OVK je obelodanio svoju ponudu za pregovore u trenutku kad jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic o situaciji na Kosovu razgovara u Moskvi sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom. OVK nije, medjutim, odustao od zahteva da sve “neprijateljske" snage moraju biti povucene sa Kosova pre pocetka razgovora i da medjunarodna zajednica mora ucestvovati u bilo kakvim pregovorima.

Portparol OVK Jakup Krasnici izjavio je prekjuce albanskoj televiziji da ce uci u pregovore kad “sve neprijateljske snage budu povucene sa Kosova, i medjunarodna zajednica se slozi da pristupi susretima i pregovorima koji su ozbiljno pripremljeni". Krasnici je nagovestio da ce OVK ostati nezavisna od bilo koje politicke partije kosovskih Albanaca. U situaciji kakva je trenutno na Kosovu, “politicki pluralizam je luksuz", rekao je on.

“Nasim ljudima (kosovskim Albancima) je potrebna ozbiljna politicka i vojna snaga koja ce se boriti za slobodu i nacionalno jedinstvo" Albanaca koji zive na Balkanu, rekao je Krasnici.

Prema njegovim recima, iako je mala, OVK je osvojila “slobodnu teritoriju" koja je van srpske kontrole, dodao je on. OVK tvrdi da je “oslobodila" oko 400 kilometara kosovske teritorije, posebno oko Maliseva, izvestavaju albanski mediji u Pokrajini. “Jedina ideologija koju OVK priznaje je pripadnost albanskoj naciji", rekao je Krasnici.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /