sreda, 17. jun 1998.

LIKOVNI ZIVOT

Crtezi Rade Selakovic

Beogradska galerija “Haos" (Cara Lazara 12) domacin je izlozbi crteza Rade Selakovic. Postavka je svecano otvorena sinoc kracim govorom Ljiljane Cinkul (koja je i autor teksta u katalogu), a posetiocima je predstavljen izbor crteza, nastao u rasponu od deset godina (1985-1995). Izlozba bi mogla da se okarakterise kao prateca postavka, koja se odvija paralelno sa velikom retrospektivnom izlozbom dela ove umetnice u Paviljonu “Cvijeta Zuzoric"

Za postovaoce stvaralastva Rade Selakovic posebno je interesantno da se podsete na njene izuzetno visoke domete u ovom segmentu umetnosti - na crteze, koje je umetnica (po nekima) neopravdano zapostavila. Zaista, uz koriscenje klasicnih sredstava (tus, olovka, kreda, pero...), crtezi Rade Selakovic demonstriraju nespornu preciznost i tehnicku doteranost, kao i izvesnu staticnost koja ipak dozvoljava veliku asocijativnost.

Postavka ce biti otvorena do 6. jula.

Prizori himere velegrada

Galerija ULUS (Knez Mihailova 37) bice od veceras izlozbeni prostor u kojem ce se naci dela Mirjane Maodus, slikarke srednje generacije, koja vec skoro tri decenije zivi i sa uspehom stvara u inostranstvu. Na velikom broju samostalnih postavki u Jugoslaviji, Italiji, Francuskoj, Japanu, kao i na mnostvu grupnih postavki sirom nase zemlje i inostranstva, Mirjana Maodus se predstavljala kao umetnica koja, izmedju ostalog (ali, na prvom mestu), dosledno portretise prizore velegrada kao zavodljive himere, istovremeno nagovestavajuci mogucnost propasti tog (aktuelnog) civilizacijskog vrhunca. Postavka ce biti otvorena u 20 casova.

Sedam mladih autora

Postavka pod nazivom “Izmedju lika i odraza", na kojoj ce biti izlozena dela sedmoro umetnika mlade generacije (Dragana Knezevic, Lidija Srebotnjak Prisic, Natasa Drobnjak, Selena Vickovic, Nikola Savic, Darko Gajic i Goran Delic) bice otvorena sutra, u 19 casova, u beogradskom Muzeju savremene umetnosti. Izlozbom su obuhvacene slike, objekti, slajd instalacije, mozaici i fotografije, a trajace do kraja septembra. Radno vreme je svakog dana (osim utorka) od 10 do 17 casova.

I. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /