sreda, 17. jun 1998.

PROSLAVLJEN 160. RODJENDAN FILOZOFSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

Univerzitet je tekovina generacija i ni jedan ga rezim ne sme potcinjavati

<>Beograd. - Amfiteatar Filozofskog fakulteta u Beogradu juce je bio pretesan da primi sve kolege i goste koji su dosli na proslavu sto sezdesetog rodjendana ove ugledne ustanove. Jubilej je proslavnjen onako kako i dolikuje - uz izvanredan umetnicki dozivljaj koji je priredila rektor Univerziteta umetnosti dr Darinka Matic Marovic i Hor “Branko Krsmanovic" i besedu u kojoj se pominju svi znacajni momenti iz bogatog akademskog zivota Filozofskog fakulteta, sa osvrtom na sadasnju akademsku krizu izazvanu novim Zakonom o univerzitetu. Posebnu pocast dozivela je dr Marija Bogdanovic, dekan u ostavci, cija zavrsna rec je pozdravljena dugim, freneticnim aplauzom koji je izostao kod pominjanja predstavnika nekih drugih drzavnih institucija, Ministarstva prosvete i Minsitarstva za nauku i tehnologiju, na primer.

“Autonomija univerziteta je od izuzetnog znacaja za njegov razvoj i za celo drustvo...Autonomija se, pre svega ogleda, u neobavljanju njegove osnovne funkcije, nastavno-naucne...Poslove rukovodjenja i organizovanja...treba da obavljaju oni nastavnici koje izaberu njihove kolege, imajuci pri tom na umu njihove strucne i moralne kvalitete. Univerzitet ne sme da sluzi nijednoj vlasti i njenoj dnevnoj politici te bi svako administrativno postavljanje rukovodecih ljudi na univerzitetu (fakultetima) znacilo srozavanje nivoa nastave i izbora nastavnog kadra, koji bi u takvoj situaciji bio podredjen vannaucnim kriterijumima. Lik profesora kao naucnika i nastavnika brzo bi se transformisao u zaplasenog i poslusnog, rutinizovanog sluzbenika, cijim bi radom i kvalitet nastave bio u potpunosti ugrozen", upozorila je dr Bogdanovic u svojoj besedi.

“Univerzitet je tekovina mnogih generacija i nijedan politicki rezim ne sme da ga dovodi do ponizavajuceg polozaja, svodeci ga na egzistencijalni minimum i uskracujuci mu pravo ne samo da politicki misli i govori, vec i pravo da samostalno odlucuje o nastavnoj i naucnoj delatnosti. Pravo na javnu kritiku ne znaci politizaciju univerziteta, vec njegovu drustvenu obavezu da se oglasi kada je to od drustvenog interesa i znacaja", upozorila je dr Marija Bogdanovic, dekan u ostavci Filozofskog fakulteta u Beogradu.

O.N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /