sreda, 17. jun 1998.

POCELA POSTEPENA KOREKCIJA CENE GASA

Sezonski potrosaci “zaboravili" da plate

Transa od 7,2 miliona dolara u kesu obezbedjena, ali nije u potpunosti stigla do cilja zbog zamrzavanja finansijskih transakcija sa drzavnih racuna

Gas iz Rusije “tece", od 90.000 do 115.000 kubnih metara na cas. Uslov koji je postavio “Gazprom" - transa od 7,2 miliona dolara u kesu je obezbedjena, ali nije u celini stigla do cilja. Smetnja “na vezama" je nastala zbog zamrzavanja platnog prometa. Ipak, u Naftnoj industriji Srbije tvrde da sada nema problema sa isporukama gasa iz Rusije.

Sa “Gazpromom" je, inace, dogovoreno da isporuka ide najvise do 140.000 kubika na cas, ali je NIS sproveo sopstvenu restrikciju neplatisama. Sagovornici “Nase Borbe" u NIS navode da svi sezonski potrosaci sada i ne pomisljaju da plate stare dugove, i da ce problemi sa gasom tek nastati. Gradske toplane, na primer, i ne pomisljaju da, eventualno, uzmu kredit i da tako plate gas potrosen prosle zime. Ovaj njihov minus, medjutim, NIS mora da anulira, i da im, uz to, obezbedi i gas za narednu zimu. Vlada Srbije je, postepenim korekcijama, cenu gasa povecala na 1,04 dinara po kubnom metru. To je, medjutim, jos uvek manje od 1,18 dinara, koliko NIS placa Progres gas trejdingu na granici Ukrajine i Madjarske.

U NIS tvrde da bi im odgovarala cena od 1,5 dinara po kubnom metru. Kako kazu, to je najniza ekonomska cena sa kojom bi obezbedili “pokrivanje" uvoza i ostalih troskova. Za ovu njihovu racunicu u Vladi Srbije, ipak, nema razumevanja pa, prema nezvanicnim informacijama, mogu - i moraju, da budu zadovoljni sto ce im, kroz nekoliko narednih poskupljenja, biti do septembra, odobrena cena od 1,36 dinara po kubiku.

Septembar je u ovom slucaju bitan jer tada krece kampanja secerne repe, povecana potrosnja gasa za vestacka djubriva, a blizi se i pocetak grejne sezone. Ipak, ne treba zaboraviti da ova obecanja o narednim poskupljenjima ne moraju i da se ostvare.

J. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /