sreda, 17. jun 1998.

UPOREDNE CENE TT USLUGA U JUGOSLAVIJI I EVROPSKIM ZEMLJAMA

Kakva cena, takva i usluga

Mesecna pretplata (za gradjane) u DEM je za Srbiju 1,67, Sloveniju 10, Hrvatsku 15, Rumuniju 12 i Cesku 4,79 DEM.

Pocev od 10. juna i zakljucno sa 21. julom, “halo" u Srbiji ce biti skuplje za 92 odsto. Ovo poskupljenje ce se odvijati u tri faze od kojih je prva vec u toku sa povecanjem od 40 procenata. Na ovakvu odluku prema recima Milosa Nesovica, generalnog direktora “Telekoma Srbije", Upravni odbor je bio prinudjen i u potpunosti je svestan svoje odgovornosti.

Dva su osnovna razloga zasto je ovakva odluka bila neohodna. Kao prvo, cene telegrafskih i telefonskih usluga nisu menjane od marta 1996. godine. Taj nivo cena nije mogao da zadovolji investicione planove “Telekoma" predvidjene biznis planom ne samo za ovu vec i za 1999. i 2000. godinu. Zbog toga bi prema Nesovicu, bio bitno ugrozen integritet telefonske infrastrukture, ali i sposobnost “Telekoma Srbije" da izvrsava obaveze prema svojim dobavljacima.

“Ova odluka dugorocno podrzava stabilizacioni program Vlade Srbije", istakao je Nesovic, na konferenciji za stampu uprilicenoj povodom povecanja cena i dodao da iako skoro dvostruko vise, ove cene su i nekoliko puta manje nego u Evropi.

Uporedni pregled tarifa (u DEM) sa zemljama slicnog bruto nacionalnog dohotka potvrdjuje taj podatak. U periodu jakog saobracaja gradjani u Srbiji za minut izdvajaju 0,023 DEM, Rumuniji 0,1182 DEM, Sloveniji 0,59, te Hrvatskoj 0,0515 DEM.

Povecanje cena opravdava i Djovani Garau, zamenik generalnog direktora “Telekoma Srbije". Prema njegovim recima, povecanje ce bitno uticati na profitabilnost firme, sto je bitan pokazatelj u slucaju da se zatraze krediti stranih banaka. Takodje, u “Telekomu" svu opremu kupuju po svetskim cenama. Pored niskih cena “Telekom" je opterecivalo i nepovoljan odnos pretplate i cena lokalnog saobracaja u odnosu na cene drugih usluga. Tako su cena pretplate i obim lokalnog saobracaja bili vrlo niski, sto je u suprotnosti sa svetskim trendovima, gde su (upravo zbog ulaganja u lokalnu mrezu) u porastu.

Mesecna pretplata (za gradjane) u DEM iznosi za Srbiju 1,67, Sloveniju 10, Hrvatsku 15, Rumuniju 12, Cesku 4,79. U odnosu na zapadnu Evropu razlike su jos drasticnije: Nemacka 21 DEM, Francuska 16, Britanija 21, Italija 16, te Grcka 12 DEM.

Kako je nivo cena na malo u periodu u kome nije bilo povecanja cena usluga (mart 96-maj 98) visi za 70 odsto, ostaje pitanje da li strucnjaci “Telekoma" za period maj 98-21. jul 98. planiraju povecanje cena na mao od 92,3 odsto?

R. Repija

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /