cetvrtak, 18. jun 1998.

SAVET NATO-a O RAZGOVORIMA PREDSEDNIKA RUSIJE I JUGOSLAVIJE

Milosevic mora ispuniti i zahtev za povlacenje policije

Predsednik SRJ je poceo da ispunjava neke zahteve Kontakt grupe, ali Savet ocenjuje da treba proveriti pokusava li on da samo dobije na vremenu

Suditi prema delima, a ne prema
obecanjima: Predsednik Milosevic
s ruskim ministrom Primakovim pred
prekjucerasnje razgovore u Kremlju
FOTO: FoNet/AP

Brisel, Beta. - Savet NATO ocenio je juce u Briselu da je predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic prekjuce u Moskvi dao neka "pozitivna obecanja", ali nije uslisio izriciti zahtev Kontakt grupe da povuce snage bezbednosti s Kosova vec samo da ce se smanjiti ili povuci u zavisnosti od obustavljanja teroristickih aktivnosti i da zato NATO nastavlja s planiranjem vezbi i mogucih vojnih akcija u toj pokrajini. NATO ostaje "krajnje budan" i nastavice "s najvecim mogucim pritiskom" da Milosevic ispuni obecanja, rekli su izvori NATO. Zapadna alijansa je pozdravila napore predsednika Borisa Jeljcina i ruske vlade da se Milosevic privoli da prihvati zahteve Kontakt grupe i ocekuje da ce Rusija, isto kao i NATO, nastaviti s naporima da se postigne da Miloseviceva obecanja budu i ostvarena. Savet NATO smatra pozitivnim to sto se "Milosevic licno obavezao" da ce politickim sredstvima resavati krizu, brzo se sastati s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom i pregovarati bez prekida da bi se postigao brzi napredak u pregovorima NATO je "ohrabren i time da se Milosevic obavezao licno da ce pregovori s Rugovom imati za cilj davanje autonomije Kosovu u skladu s prihvacenim medjunarodnim standardima", navodi se u Briselu.

"Milosevic nema dobar rezultat kada je rec o onome sto je dosad obecavao i sta je od toga sprovodio", ocenili su funkcioneri NATO i naglasili da Alijansa zato "ostaje budna" i nastavlja s planiranjem vezbi i vojnih akcija, ukljucujuci one koje se neposredno ticu Kosova. Cinjenica da je Milosevic obecao da ce ispuniti neke od zahteva Kontakt grupe za resavanje krize na Kosovu, "svedoci da je on poceo da radi ono sto dosad nije hteo i da popusta pod pritiskom medjunarodne zajednice". Ali, stav je Saveta NATO, "sada se mora proveriti ne pokusava li on mozda opet samo da dobije na vremenu".

HAVIJER SOLANA, GENERALNI SEKRETAR NATO-a

Teskoce za predsednika SRJ ako ne postuje obaveze

Madrid, Beta-AFP. - Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izjavio je juce da ce se predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic ako zaista ne bude postovao svoja obecanja i ne odgovori na sve zahteve medjunarodne zajednice, "suociti s velikim teskocama". U intervjuu za spanski privatni radio "Onda cero", Solana je ocenio kao mogucnost da je ono sto je Milosevic obecao samo u cilju dobijanja vremena. "Videcemo kako ce se na terenu sprovesti dogovor ili kvazidogovor, postignut u Moskvi", rekao je Solana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /