cetvrtak, 18. jun 1998.

REZOLUCIJA SKUPSTINE CRNE GORE O ZASTITI GRADJANA KOJI SE NALAZE NA SLUZENJU VOJNE OBAVEZE NA KOSOVU

Politika moze gresiti u svemu osim u izbegavanju smrti i rata

U ocekivanju povratka
kuci: Detalj sa
jedne vojne vezbe

Duboko zabrinuta sukobom oruzanih formacija na Kosovu i Metohiji i zrtama medju civilnim stanovnistvom, nevinim zrtvama medju policijom i vojskom Jugoslavije, Skupstina Crne Gore je na jucerasnjoj sednici usvojila Rezoluciju o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojne obaveze na Kosovu. U obrazlozenju se takodje navodi da Skupstina ozbiljno shvata upozorenje medjunarodne zajednice o vojnim akcijama na teritoriji Republike Srbije, da se osudjuje politika predsednika SRJ protiv principa Povelje Ujedinjenih nacija i Konvencije o ljudskim pravima koja direktno ugrozava mir i bezbednost na Balkanu. Takodje se osudjuju svi akti terorizma od strane radikalnih albanskih trupa uz zelju da se od ratne politike odvrate strane u sukobu. Skupstina Crne Gore ne pristaje na formalni polozaj predstavnickog doma koji ne moze zastititi osnovno pravo na zivot svoje mladosti, znajuci da politika moze gresiti u svemu osim u izbegavanju smrti i rata i snazno se opredeljuje da probleme resava u mogucem politickom okviru i da se ovim pitanjem bavi do potpunog resenja.

Tekst Rezolucije objavljujemo u celini.

REZOLUCIJU

o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojne obaveze na Kosovu

1. Skupstina zahtijeva da predsjednik SRJ preduzme neodlozne mjere za prestanak nasilja i jacanja povjerenja na Kosovu, u skladu sa vitalnim interesima gradjana Crne Gore i SR Jugoslavije kao i preporukama Kontakt grupe sa sastanka u Londonu od 12. juna 1998. godine i odlukama medjunarodnih institucija koje su uslov za uspostavljanje clanova u OEBS-u.

2. Skupstina zahtijeva od nadlezne vojne komande da ukoliko se ne ispune u predvidjenom roku zahtjevi iz tacke 1. ove Rezolucije, gradjani Crne Gore na sluzenju redovnog vojnog roka na Kosovu, pravovremeno rasporede u kasarne na teritoriji Crne Gore i Srbije van Kosova i da se o njihovom razmjestanju dostavi precizna evidencija Vladi Republike Crne Gore.

3. Skupstina ovlascuje predsjednika Skupstine da u skladu sa Poslovnikom formira parlamentarnu delegaciju koja ce obici kasarne na podrucju Kosova i Metohije u kojima se nalaze gradjani Crne Gore na sluzenju vojnog roka.

4. Obavezuju se drzavni organi Crne Gore da na nivou Republike Crne Gore i savezne drzave zastupaju politiku koja ce sprijeciti sukob sa vojnim snagama medjunarodne zajednice, kao i da obezbijede zastitu teritorije Crne Gore od eventualnog sukoba sa medjunarodnim vojnim snagama.

5. Skupstina trazi od Vlade RCG da u duhu ove Rezolucije pruzi pravnu i fizicku zastitu vojnim obveznicima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /