cetvrtak, 18. jun 1998.

ANTIRATNI PROTESTI U NOVOM SADU

Zasto Marko nije na Kosovu?

Roditelji vojvodjanskih vojnika traze da se njihovi sinovi vrate s albanske granice. Vojvodjani se danas pridruzuju protestima pred Generalstabom Vojske Jugoslavije u Beogradu

Novi Sad. - Milosevic nema pravo da od mene trazi da posaljem sina na Kosovo sve dok on tamo ne posalje svog Marka - izjavio je jedan od roditelja koji su se juce okupili u sedistu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu da traze da se njihovi sinovi vrate s albanske granice. Pored Novosadjana tu su, na poziv predsednika LSV Nenada Canka, dosli i roditelji iz drugih vojvodjanskih gradova.

Oni su odlucili da se pridruze roditeljima vojnika iz svih delova Srbije na velikim antiratnim protestima koji su zakazani za danas ispred Generalstaba Vojske Jugoslavije u Beogradu. Canak je ponudio da im u tom pogledu pomogne i to, kako je naglasio, “ne kao stranacki prvak nego kao narodni poslanik".

On je predlozio, a okupljeni roditelji su prihvatili da se s ovog skupa Vojsci Jugoslavije upute sledeci zahtevi: najpre da javno obelodani gde se koji vojvodjanski vojnik nalazi, a potom da u roku od 48 sati te vojnike vrati na teritoriju Vojvodine. Jer, vojska na Kosovu nema sta da trazi posto tamo, prema zvanicnim informacijama rezima, nema strane agresije vec samo delovanje terorista. A za teroriste je zaduzena policija.

Canak je primio roditelje vojvodjanskih vojnika uz naglaseno ogradjivanje od svoje stranacke pripadnosti. On tom prilikom ni u jedan mah nije uputio ni jednu jedinu stranacki obojenu rec protiv rezima Slobodana Milosevica.

- Ovde smo se okupili da spasavamo nasu decu, a ne da vodimo politiku - objasnio je Canak svoju ulogu u ovoj antiratnoj akciji.

On je posavetovao roditelje da budu uporni u svojim zahtevima i predlozio im je da, ukoliko se Vojska Jugoslavije oglusi o njihove apele, pristupe blokadi ulica i drugim akcijama za koje veruju da mogu da pomognu njihovim sinovima.

- Mi nismo sami, porucio je Canak roditeljima vojvodjanskih vojnika i najavio im podrsku nezavisnih sindikata, studenata i kragujevackih oruzara.

J. Briza

Madjari i Bunjevci na Kosovu

- U kasarni u Djakovici na Kosovu zatekao sam, kada sam tamo isao da posetim sina, najmanje 80 odsto vojnika iz Vojvodine, i to uglavnom Madjara i Bunjevaca - rekao je jedan od roditelja vojvodjanskih vojnika koji se sada nalaze na albanskoj granici. On je zamolio da ostane anoniman s obzirom da je “Madjar iz Subotice" i da “ne zeli da njegov sin ispasta zbog njegovih reci".

Rom iz Novog Sada, koji nije krio svoje ime, izjavio je da vec dva meseca nema nikakvih vesti o svom sinu koji se nalazi na jednoj karauli na albanskoj granici i da je tim povodom pisao generalu Perisicu s molbom da mu pomogne. Dosad, kako je rekao, nije dobio nikakav odgovor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /