cetvrtak, 18. jun 1998.

U KOJOJ MERI JE VOJSKA JUGOSLAVIJE UKLJUCENA U ANTITERORISTICKE AKCIJE NA KOSOVU

Vec vidjeno 1991-92.

Zasto oficiri VJ hvale regrute i uglavnom daju netacne informacije njihovim roditeljima? Koliko su tacne price da se tarifa za spasavanje od prekomande na Kosovo krece u rasponu od 1.000 do 3.000 DEM

Predsednik Jugoslavije cvrst je u stavu da nema razloga za povlacenje jugoslovenske vojske sa Kosova. Izvestaci iz Moskve, gde je Milosevic prekjuce razgovarao sa predsednikom Rusije, prenose njegove reci da “ne postoji razlog zbog koga jugoslovenska vojska ne bi bila na jugoslovenskoj teritoriji".

I, zaista, prirodno je da jedna drzava na svojoj teritoriji ima vojsku. Samo nije, najblaze receno, posteno reci da ta vojska ne ucestvuje u sukobima na Kosovu, kada iz svih krajeva Srbije stizu informacije da regrute tamo odvode, pracene porukama roditelja da nemaju decu za bacanje... A zrtve se broje.

Niko, pa verovatno ni Vojska Jugoslavije, ne zna koliko je roditelja 1991. godine ispratilo svoje sinove u vojsku, mesecima slusalo kako ova zemlja nije u ratu, a potom saznavala da su im deca poginula, negde u Hrvatskoj ili Bosni. Nisu to bili nikakvi dobrovoljci, mada je bilo pokusaja da ih nazovu tako. Bili su to devetnaestogodisnjaci koje su u rat slali nakon tri meseca obuke... a onda su se ubrzo svi uverili do koje mere su se stvari otrgle kontroli. Vojne staresine umirivale su recima “sa vasim sinom je sve u redu, ziv je" cak i roditelje koji su svoju decu vec bili sahranili, a garnizone zvali u ocajnickoj nadi da su pogresili u identifikaciji...

Za manjak patriotizma vec su optuzeni roditelji vojnika iz Kragujevca, cija deca sluze vojni rok na Kosovu, a koji su ovih dana isli na put u Pristinu, ne bi li videli svoju decu. General VJ Gradimir Zivanovic i ministar za omladinu i sport Zoran Andjelkovic rekli su im da ne mogu da im obezbede siguran odlazak do kasarni u kojima im se nalaze sinovi. Zivanovic ce im, navodno, 25. juna, kad dodje u Kragujevac, tacno reci gde se nalazi svaki od tih vojnika, a Andjelkovic misli da roditelji koriste situaciju “za politicke govore i manjak patriotizma".

U Leposavicu je grupi od oko stotinu roditelja iz Kragujevca komandant garnizora VJ u Kosovskoj Mitrovici Dragan Zivanovic rekao da je stanje na Kosovu “tesko i slozeno" i istakao da vojska “ne ucestvuje u antiteroristickim akcijama na Kosovu".

- Vasa deca su bezbedna. To su zlatna deca koja izvrsavaju sve zadatke odlicno uz pomoc staresina. Mi se ponosimo vasom decom, rekao je Zivanovic.

U isto vreme pristizu vesti da je vojna policija upala u valjevsku kasarnu u nedelju oko ponoci i podigla na uzbunu cak i one vojnike koji nisu zavrsili obuku, potrpala ih u kamione i odvezla na Kosovo. Roditeljima je receno da ce im deca biti prekomandovana u Nis. Zeljko Pejcic majci se javio iz Peci, a njegov staresina joj je rekao da se njegova ceta nalazi u Kosovskoj Mitrovici. U valjevskoj kasarni novinarima je receno da su u Kosovskoj Mitrovici vojnici iz roda pesadije, dok su vojnici tehnickog roda i tenkisti u Prizrenu. Po ranijem iskustvu sudeci, generali i druge vojne staresine ne boluju od viska emocija. Isto, naravno, vazi i za Milosevica i za sve one cija su deca zasticena od mogucnosti da se licno nadju u vrtlogu kosovskih zbivanja, kako kod ih zvali. Objavljeno je, izmedju ostalog, da je vec ustanovljena “tarifa" za spasavanje od prekomadovanja. Krece se u rasponu od 1.000 do 3.000 nemackih maraka.

Da li u ovoj prici postoji enigma Djukanovic? Nas narod bi rekao: “ko prezivi, pricace". U njegovu izjavu datu nakon sednice Vrhovnog saveta odbrane, prve od njegovog izbora za predsednika, oktobra prosle godine, kao uostalom i u onu citiranu na pocetku teksta, svasta moze da stane, a glasila je, kako se prednosi iz Podgorice, da VJ mora da obavlja svoju ustavnu funkciju, da stiti granicu SR Jugoslavije, a ako ona bude uvucena u sukob izmedju Oslobodilacke vojske Kosova i pripadnika MUP-a Srbije inicirace sastanak VSO i Skupstine Crne Gore kako bi “donijeli odluke o ucescu regruta i vojnika iz Crne Gore u sastavu VJ".

U medjuvremenu, roditelji vojnika iz Crne Gore okupljaju se na protestnim skupovima i Djukanovica optuzuju da nije odrzao ranije dato obecanje da ni jedan vojnik iz ove republike nece biti poslat na Kosovo i da je “poslao ne jednog, vec hiljadu i jednog"...

LJ. Gogic

Ispred Generalstaba, u 11 casova

Rodbina vojnika iz Sombora, Sapca, Smederevske Palanke, Smedereva i drugih gradova najavljuje dolazak pred zgradu Generalstaba VJ za danas, kako bi od nadleznih zatrazili objasnjenje gde su im deca i zbog cega su na ovakav nacin prekomandovana na teritoriju Kosova. Centar za antiratnu akciju potvrdjuje da ce se skup na uglu ulica Nemanjine i Kneza Milosa odrzati danas sa pocetkom u 11 casova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /