cetvrtak, 18. jun 1998.

CRNOGORSKI PARLAMENT ODLUCIO DA ZASTITI VOJNIKE NA KOSOVU

Miloseviceve fikcije nijesu patriotizam

Sustina Rezolucije o vojnicima na Kosovu koja je juce usvojena je ne samo u zastiti vojnika iz Crne Gore vec i u njihovom pravu da ne ubiju druge, receno je izmedju ostalog u diskusiji

Podgorica. - "To nije nas rat, i to nije patriotizam", kazao je poslanik i lider Socijaldemokratske partije CG, obrazlazuci svoj Predlog rezolucije o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojnog roka na Kosovu. U ovu recenicu bi se mogla sazeti i cijela rasprava u crnogorskom parlamentu, vodjena juce povodom predlozene rezolucije, cija je sustina ne samo u tome da vojnike iz Crne Gore, ali i iz Srbije, zastiti od pogibija i ranjavanja, vec da zastiti i njihovo pravo da ne ubiju drugog. Cjelokupnu raspravu je, takodje, moguce svesti i na osudu rezima Slobodana Milosevica, cije fikcije, kako je kazao poslanik Rakcevic, "nijesu patriotizam".

Podsjecajuci na "vapaje" roditelje (dvadesetak je i juce protestovalo ispred crnogorskog parlamenta) da im se djeca vrate sa kosova, Rakcevic je kazao da oni ne zele "da njihova djeca budu opitni kunici dr Dzekila sa Dedinja".

Ocjenjujuci pozitivno predlozenu Rezoluciju, poslanik i lider Narodne stranke dr Novak Kilibarda, ali je upozorio na to da ce, i nakon njenog usvajanja, predsjedniku Crne Gore Milu Djukanovicu "biti vezane ruke". On je sugerisao da crnogorski parlament mora da "definise problem", predlazuci, uz ostalo, razmatranje mogucnosti sprovodjenja referenduma u Crnoj Gori o tome da li ova republika treba da ostane u zajednickoj drzavi sa Srbijom u kojoj vlada rezim Slobodana Milosevica. Kilibarda smatra da crnogorski parlament treba da bude u stalnom zasjedanju, te da je potrebno raspraviti "kakav je problem Kosovo"i otvoriti Prostor za djelovanje predsjednika Djukanovica.

Dragan Soc, poslanik Narodne stranke, kazao je da se ne treba libiti od upucivanja zahtjeva predsjedniku Djukanovicu da zatrazi hitnu sjednicu Vrhovnog savjeta odbrane, na kojoj bi generali "raportirali", a ne uvjeravali, o angazovanju vojske na Kosovu. "Ne daj boze da i jedan sanduk stigne sa Kosova ovamo", kazao je Soc, uz napomenu da bi onda sve bilo drugacije.

Naglasavajuci da "Bosna i njena krvava drama nekima nije bila opomena, poslanik DPS CG Miodrag Vukovic je rekao da Crna Gora zahtijeva mir i kompromis na Kosovu, to "eliminisanje onih koji prizivaju NATO-bombe".

Liberali nijesu podrzali izbor potpredsjednika

Predloge da Predrag Popovic iz Narodne stranke i Rifat Rastoder iz SDP CG budu izabrani za potpredsjednike crnogorskog parlamenta nijesu podrzali poslanici LSCG. Ovakav stav obrazlozili su time sto kandidati nijesu digli glas "protiv nedemokratske atmosfere i ambijenta, u kojima su odrzani parlamentarni izbori".

Popovic i Rastider izabrani su glasovima poslanika DPS CG, Narodne stranke, SDP CG i Demokratskog saveza u CG. Predrag Popovic je clan Narodne stranke od osnivanja, dugogodisnji je poslanik u crnogorskom parlamentu, a sada je sef poslanicke grupe svoje stranke. Rifat Rastoder je potpredsjednik SDP CG, poznat po svom angazmanu na zastiti ljudskih prava. Rastoder je dugogodisnji novinar Radija Crna Gora i "Pobjeda".

Upravo zbog izvjesnosti da bi pomenute bombe mogle padati i na glave vojnika iz Crne Gore, sef poslanickog kluba Liberalnog saveza Miodrag Zivkovic insistirao je na tome da se Rezolucijom zahtijeva povlacenje vojnika iz Crne Gore sa Kosova u roku "odmah". Sve ostalo je, smatrao je on, neproduktivno i u svrhu "skupljanja jeftinih politickih poena". Uslov da liberali glasaju za Rezoluciju bilo je to "odmah", a posto njihov predlog nije prihvacen poslanicki klub LSCG je jednostavno apstinirao prilikom glasanja. Rezoluciju je podrzao i poslanik Demokratskog saveza u CG Mehmet Bardhi, dajuci, ipak, za pravo liberalima u vezi sa rokom povlacenja vojnika sa Kosova na bezbjedna mjesta.

Poslanik Novak Kilibarda je smatrao neophodnim da sjednici parlamenta prisustvuje crnogorski ministar inostranih poslova Branko Perovic, kako bi objasnio poziciju Crne Gore u planovima NATO pakta, posebno imajuci u vidu najavu bombardovanja strateskih ciljeva na teritoriji SRJ. Za razliku od Kilibarde, poslanik Liberalnog saveza Miroslav Vickovic prozvao je predsjednika Djukanovica zbog toga sto nije prisutan uparlamentu dok se raspravlja o ovako ozbiljnoj stvari. Po njegovom misljenju, predsjednik Crne Gore trebalo bi da kaze koliko su ozbiljne prijetnje NATO, i "hoce li nasa djeca biti "glineni golubovi".

D.Vukovic

Poslanici iz Crne Gore u Vijecu republika Skupstine SRJ

Dr Radovan Bakic - DPS CG, prof. dr Slobodan Balgojevic - DPS CG, dr Dragisa Burzan - SDP CG, Miodrag Vukovic - DPS CG, dr Asim Dizdarevic - DPS CG, Predrag Drecun - NS, Vojin Djukanovic - DPS CG, Dragan Djurovic - DPS CG, dr Predrag Ivanovic - DPS CG, Miodrag Ilickovic - SDP CG, prof. dr. Novak Kilibarda - NS, Dragan Kujovic - DPS CG, Dusko Markovic - DPS CG, Mirko Maslovar - DPS CG, Radivoje Nikcevic - DPS CG, Savo Pabaca - DPS CG, dr Miodrag Radunovic - DPS CG, Miodrag Raicevic - DPS CG, dr LJubica Dzakovic - DPS CG, Dragan Soc - NS

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /