cetvrtak, 18. jun 1998.

SAVEZNI USTAVNI SUD POKRENUO POSTUPKE ZA OCENU SAGLASNOSTI REPUBLICKIH USTAVA I CRNOGORSKOG ZAKONA O IZBORU POSLANIKA

Odredbe koje “smetaju" zajednickoj drzavi

Izjasnjavanje o ustavima u republickim skupstinama za 90 dana

Beograd. - Na predlog Savezne vlade Savezni ustavni sud pokrenuo je juce postupak za ocenu saglasnosti odredaba dva republicka ustava sa Ustavom SRJ i zatrazio od skupstina Srbije i Crne Gore da se u roku od devedeset dana izjasne o inicijativi Savezne vlade. Sud je, takodje, pokrenuo postupak ocene ustavnosti dopuna Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika Saveznog parlamenta koji je zatrazila Socijalisticka narodna partija Crne Gore.

Ustavni sud ce, kako je juce obrazlozeno, pod lupu ustavnosti staviti “samo one odredbe republickih ustava koje se odnose na prava i duznosti federalnih jedinica i nadleznosti njihovih organa i one za koje vec samo jezicko tumacenje ukazuje na nesaglasnost." Razlozi Savezne vlade da se ovaj postupak pokrene, culo se juce, jesu da se “sto prije stvore sve ustavno-pravne pretpostavke za njen nesmetan rad i ostvarivanje programa, cemu odredjene odredbe republickih ustava predstavljaju smetnju s obzirom da ustanovljavaju nadleznost ili polozaj suprotno Ustavu SRJ." Iz crnogorskog Ustava, izmedju ostalog, se osporava norma po kojoj je ova republika “suverena u pitanjima koja nije prenijela i nadleznost SRJ." Uz brojne druge paragrafe najviseg pravnog akta Srbije sudije ce ocenjivati clanove koji se odnose na ingerencije predsednika ove federalne jedinice.

Obrazlazuci pokretanje postupka za ocenu ustavnosti dopuna Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika, sudija izvestilac Milutin Srdic, rekao je da se ne bi moglo smatrati da su odredjeni zakoni kojima republike clanice uredjuju svoj sistem vlasti izuzete od ustavno sudske kontrole pred Saveznim ustavnim sudom. Odluceno je, takodje, da se za jednu od narednih sednica pripremi predlog izvestioca o Zakonu Republike Srbije o izboru saveznih poslanika u Vece republika. Vecina sudija, zatim, nije prihvatila upozorenja sudije Nikole Vujanovica da sam Ustav SRJ ostavlja republikama clanicama da samostalno, svojim ustavima uredjuju izborni i sistem vlasti te da se radi o podeli nadleznosti izmedju federacije i njenih clanica. Savezni ustavni sud je, prema tome u ovom slucaju nenadlezan, a njegovo odlucivanje je - protivustavno.

Savezni ustavni sud je na zahtev nekoliko sudija odlozio raspravu o inicijativi SNP za ocenu ustavnosti Rezolucije Skupstine Crne Gore o zastiti interesa ove republike. Rasprava je odlozena, kako bi sudije proucile pravnu prirodu te Rezolucije.

Sudija Nikola Vujanovic ukazao je, medjutim, u raspravi da se ne radi o pravnom vec o cisto politickom aktu (jer, uz ostalo, ne sadrzi sankcije) kao i da je Rezolucija po karatkteru pojedinacni akt pa nema procesnih pretpostavki da se o njemu odlucuje. Misljenje ovog sudije nije uvazeno ni u pogledu ustavne zalbe grupe poslanika SNP u Vecu republika koji smatraju da su im oduzimanjem mandata od strane Skupstine Crne Gore povredjene brojne slobode i prava. Nikola Vujanovic je podsetio da je o tome kao jedino nadlezan vec odlucivao Ustavni sud Crne Gore cije su odluke konacne i izvrsne i koje Savezni ustavni sud, kako Ustav i zakoni nalazu, ne moze menjati kao i da su u takvoj situaciji sve prethodne zalbe odbacivane. Glasanjem je, ipak odluceno, da se u ovom postupku zastane do odluke o (ne)ustavnosti dopuna Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika.

B. O. Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /