cetvrtak, 18. jun 1998.

POSLE ODLUKE MOMIRA BULATOVICA DA PODNESE OSTAVKU NA POSLANICKU FUNKCIJU

Red Ustava, red licemerja

Zasto i kako predsednik i premijer SRJ krse clanove 97. i 100. saveznog Ustava

“Buduci da sam izabran za saveznog premijera, a na osnovu ustavne odredbe o nespojivosti funkcija, podnosim ostavku...", napisao je Momir Bulatovic, predsednik Savezne vlade i sef Socijalisticke narodne partije Crne Gore, odricuci se poslanicke funkcije u crnogorskom parlamentu.

Povrsno posmatrana, ova vest iz Podgorice je ohrabrujuca, ali je istovremeno i zabrinjavajuca. Ohrabrujuca utoliko sto daje tracak nade da se, konacno, nagovestava dosledno postovanje Ustava, pocev od najvisih politickih krugova u drzavi, a zabrinjavajuca jer paralelno ukazuje na nedopustivu nedoslednost i licemerje, to jest istovremeno krsenje Ustava. Ova konstatacija izgleda nelogicno sve dok se ne procita ustavna odredba na kojoj se temelji Bulatoviceva ostavka. Jer, u clanu 100. stav 3. doslovce pise: “Clan Savezne vlade ne moze obavljati drugu javnu funkciju niti profesionalnu delatnost". Drugim recima, Bulatovic kao savezni premijer ne moze biti poslanik, ali ni predsednik partije. Svojom ostavkom on se odrekao samo jedne funkcije i, zadrzavajuci drugu, nastavio da krsi Ustav.

Ove cinjenice zabrinjavajuce su i utoliko sto Bulatovic nije jedini. Na isti nacin Ustav “cita i tretira" i predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic. Naime, clan 97. stav 4. Ustava SRJ odredjuje da “predsednik republike ne moze obavljati druge javne funkcije niti profesionalnu delatnost". Uprkos toj odredbi Milosevic je, podsetimo, nedavno predsedavao sednicom Glavnog odbora Socijalisticke partije Srbije u kojoj je “zamrznuo" svoju predsednicku funkciju.

Ovakve konstatacije, na zalost, ostace - kao i mnogo puta do sada - samo mrtvo slovo na papiru. Bas kao i pomenute odredbe Ustava.

V. Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /