cetvrtak, 18. jun 1998.

SANDZAK BEZ NEZAVISNIH NOVINA I ELEKTRONSKIH MEDIJA

Informativni mrak

Do istinitog informisanja jedino putem satelitskog programa

Priboj. - Zvuci gotovo neverovatno da Sandzak nema, prakticno, nijedan niti dnevni, niti nezavisni list, niti nezavisni elektronski medij. Ono glasila sto egzistira je pod strogom stranackom kontrolom SPS i JUL, ali i SDA Sandzaka Sulejmana Ugljanina.

Tako se u Priboju i Prijepolju, kao i u Novom Pazaru, nalaze radio stanice, a u Priboju , uz radio, i TV stanice, koje su pod potpunom kontrolom SPS i JUL. U Sjenici je, krajem prosle godine, otvorena Radio Sjenica, ali je, posle desetak dana, Savezno ministarstvo telekomunikacija uz pomoc policajaca prekinulo rad, odnelo eksajter koji im ni do danas nije vracen. Ovo lokalno opstinsko glasilo nije dobilo frekvenciju i dozvolu za rad ni na dva konkursa iz prostog razloga sto je ovde na lokalnoj vlasti SDA Sandzaka Sulejmana Ugljanina.

Za razliku od Sjenice, znatno manji Tutin ima priliku da slusa dve radio i gleda jednu privatnu TV, a rec je o komercijalnim programima koji se ne bave informisanjem. Slicna situacija je i sa privatnim Radio Zlatarem u Novoj Varosi.

U Novom Pazaru televizija “Jedinstvo" i Radio Novi Pazar su pod potpunom kontrolom SPS i JUL - informativne emisije kakav je Dnevnik se prave, bukvalno, u istoj kancelariji, najcesce uz indigo radi istog, stogo kontrolisanog, informisanja. Vlasti su u Novom Pazaru zatvorile privatni TV SAN, povezujci ga sa SDA, iako je rec o komercijalnoj TV stanici koja je ostala bez frekvencije.

U ovom gradu se ocekuje uskoro da krene i TV “Sopocani", sto vec u startu, zbog koriscenja naziva, izaziva zestoko protivljenje staresinstva manastira Sopocani. Prica se da ce vlasnik ove TV stanice biti Elma Sinanovic, popularna folk pevacica, poznatija po tome sto je nedavno, za svadbu, Sasi Popovicu, muzickom uredniku na TV “Pink", poklonila pecenog vola teskog oko pola tone!

Po Novom Pazaru se govorka i da ce TV “Sopocani" biti, u stvari, televizija Zeljka Raznatovica Arkana, a da ce Sinanovicka biti samo fiktivni vlasnik. Interesantno je da u Sjenici vec postoji radio “Amaro", koji emituje samo komercijalni program i ciji rad jos nije ozvanicen, a koji predstavlja ekspozituru kraljevackog “Melosa".

Od listova treba istaci novopazarski magazin “HAS", koji je kao privatni nezavisni list, na najboljem putu da postane vrlo citan zbog ozbiljnosti tema i kvalitetnih saradnika sa podrucja bivse SFRJ. Nedeljnik “Sandzacke novine" u Novom Pazaru je pod potpunom kontrolom SDA Sandzaka Sulejmana Ugljanina, dok je nekoliko opstinskih listova u Prijepolju, Novoj Varosi, kao sto su “Polimlje" i “Zlatarske novosti", pod potpunom kontrolom SPS i JUL.

Sve ovo je dovoljan razlog da se u Sandzaku do istinitog informisanja dolazi jedino satelitskom antenom (ovde satelitski program prati 90 odsto muslimanskih porodica). Vrlo su citane opozicione i nezavisne novine, na najvecoj ceni su “Nasa Borba" i “Dnevni telegraf", ali se i sa njima desava nesto neobicno - cesto neredovno stizu u Sandzak i u nedovoljnom broju primeraka, sto se posebno odnosi na “Nasu Borbu".

Nedavna izjava nasem listu Rasima Ljajica, lidera koalicije “Sandzak", da u Sandzaku vlada informativni mrak, nakon sagledavanja stanja u informisanju u ovom podrucju moze se smatrati vrlo realnom. Ne samo da nema nezavisnih dnevnih i nedeljnih novina, elektronskih medija, nego su i novinari koji rade taj posao gotovo sto posto zavisni - najcesce su u SPS, JUL-u ili u Ugljaninovoj SDA Sandzaka. Jednostavno, u sandzackom informisanju niko nije nezavisan!

D. Bjelopoljac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /