cetvrtak, 18. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Mira na Internetu

Pise: Stojan Cerovic

Mira Markovic od sada i na Internetu. Televizija je opsirno obavestila javnost o ovom prodoru u kiber prostor. Nekoliko postovalaca i istomisljenika objasnjavalo je kako je bolje citati istu knjigu mnogo puta, nego razne po jednom. Samo, valjda, treba naci pravu, kao sto su oni nasli, te svima preporucuju da vise ne lutaju besciljno Internetom, nego da idu odmah, ponovo i uvek na poznati lik i misao.

U svakom slucaju, mislim da je to sasvim dovoljno za predstavljanje Srbije svetu. Svakom pametnom ce odmah biti jasno sve ostalo. I kakva je to zemlja u kojoj ta gospodja vodeci mislilac, i u kakvom je stanju narod kojim se vlada iz takve glave. Po ukusu, a i po efektima, ta misao je, naime, cisti ricinus.

Na Internetu nema kurcslusa, ne izbijaju osiguraci i ne moze da pregori, pa ce podneti i ovo opterecenje. Mozda ce jedino neko pomisliti da je u pitanju kakav opasan novi virus. Ali, ocigledno, ni najnaprednija tehnologija nije nespojiva s najzaostalijim proizvodima ljudskog duha. Internet nije u stanju da izvadi cep iz necijeg uma, mada se na toj mrezi sigurno jako retko srecu osobe prijemcive na misao gospodje Markovic.

Moze biti da je ideja o njenom izlaganju nemilosrdnom sudu korisnika Interneta potekla od ljudi iz njene okoline koji jednako zele da se dodvore i da joj se osvete. S dvorjanima covek u tom pogledu nikad nije nacisto. Ali, gledano iz kiber ugla, gotovo da ovo lici na neku novu vrstu skrnavljenja. Internet, naravno, nije crkva ni svetinja i otvoren je za svakoga, ali ima svoje odusevljene pristalice. Pojavu gospodje Markovic na mrezi oni gledaju otprilike onako kako su kaludjeri u Hilandaru gledali u Milosevica kad im je helikopterom sleteo u dvoriste.

Skrnavljenje svake vrste u Srbiji je inace stvar nacionalnog, odnosno drzavnog, odnosno rezimskog interesa. Upraznjava se svuda, stalno, svim sredstvima i protiv svega sto ispolji mrvu vrednosti i dostojanstva. Ali, to je druga i veca prica. Od pojave gospodje Markovic na Internetu, niko nema bas nikakve stete. Ona sama svakako je ponosna i moze da se pohvali muzu kako ni ona nije gubila vreme dok se on baktao s Jeljcinom. Postala je clan svetske porodice, deo virtuelnog beskraja. Njena masta dobila je nova krila. Mozda nam se cak posreci da se gospodja zanese tim daljinama i prestane da se bavi nama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /