cetvrtak, 18. jun 1998.

U SUBOTU, 20. JUNA, POCINJE SREDNJOSKOLSKA UPISNA GROZNICA U SRBIJI

Samo najbolji mogu da biraju

Prvi upisni rok traje do 26. juna. Prijemni iz matematike odrzace se 22. a iz maternjeg jezika 23. juna. I ovoga puta ispitna pitanja citace iz studija Prvog programa Radio Beograda ministar prosvete dr Jovo Todorovic.

Srednjoskolska upisna groznica u Srbiji pocece u subotu 20. juna, kada ce svi kandidati za visi djacki status podneti prijave i dokumenta u zeljenu skolu. Sutradan (21.) na oglasnoj tabli bice istaknut raspored polaganja prijemnih ispita. Za oko 103 hiljade slobodnih mesta konkurisace oko 95 hiljada ucenika, ali to ne znaci da ce svi moci da se upisu tamo gde hoce. Prema planu, cetvorogodisnje srednje skole moci ce da prime 61. hiljadu ucenika, trogodisnje 40.800, dvogodisnje 400 i jednogodisnje 500 djaka. Za ucenike u Beogradu predvidjeno je 23 hiljade slobodnih mesta.U trci do djacke knjizice presudice ocene iz osnovne skole i znanje pokazano na prijemnom ispitu, koji moraju da polazu svi oni sto nastoje da upisu cetvorogodisnju srednju skolu.

Uslovi

Za redovne ucenike prvog razreda srednje skole mogu da konkurisu kandidati koji su zavrsili osnovnu skolu, a rodjeni su posle 31. avgusta 1981. Za vanredno skolovanje je vazan samo prvi uslov. Ispunjavanje ovih najelementarnijih kriterijuma dokazuje se originalnim svedocanstvima i izvodom iz maticne knjige rodjenih.

Srednje skole ce primati prijave i originalna dokumenta od 7 do 13 sati, a tom prilikom mora da se uplati i 50 dinara - kako kazu nadlezni - na ime troskova organizacije kvalifikacionih ispita. Test iz matematike polagace se 22. juna u 10 sati, a sutradan u isto vreme iz spskog, odnosno jezika narodnosti. Prema upozorenjima prosvetnih vlasti kandidati za srednjoskolske brucose moraju da budu u ucionicama do 9.45 jer ce tacno u to vreme ministar prosvete dr Jovo Todorovic, procitati ispitna pitanja iz studija Prvog programa Radio Beograda. Predvidjeno je da se zadaci resavaju dva sata. Nadlezni posebno napominju da se na ispit mora poneti i djacka knjizica sa overenom fotografijom ili bilo koji drugi dokument kojim se dokazuje identitet, kako ne bi bilo zabusavanja. Na ispit se moze poneti samo pribor za pisanje, ukoliko nije drugacije naznaceno na oglasnoj tabli.

Vrednovanje uspeha

Opsti uspeh u osnovnoj skoli iskazuje se sabiranjem poena dobijenih na osnovu uspeha i pokazanog znanja na testu. Odlican uspeh u petom i sestom razredu vrednuje se sa po osam bodova, vrlo dobar sedam, dobar pet, i dovoljan cetiri. U sedmom i osmom razredu odlican uspeh boduje se sa po 12 poena, vrlo dobar 10, dobar osam i dovoljan sest. Za svaki obrazovni profil vrednuje se uspeh iz cetiri predmeta u sedmom i osmom razredu osnovne skole - odlican uspeh sa dva i po boda, vrlo dobar dva, dobar jedan i po i dovoljan jedan.

U konkursu su precizirani predmeti koji su od znacaja za upis u srednju skolu po podrucjima rada i obrazovnim profilima.

U konkursu za upis u prvi razred srednjih skola posebno je istaknuto da su kandidati duzni da se pridrzavaju pravila i uputstava dezurnih nastavnika, jer u suprotnom rizikuju da budu udaljeni sa ispita. Ucenici koji konkurisu za novi srednjoskolski status saznace kako su uradili prijemni najkasnije 25. juna do 7 sati - jer ce do tada u skoli biti okacene rang liste sa kandidatima “iznad" i “ispod crte". Ucenici koji poloze prijemni ispit i osvoje dovoljan broj poena za upis, bice primljeni istog dana kad se objave prvi zvanicni rezultati. Ucenici koji su polozili prijemni, a ostali su neupisani, mogu da konkurisu u skole koje nisu popunile planiranu kvotu u drugom delu prvog upisnog roka - 26. juna. Slobodna mesta u tim skolama znace se tog dana vec u 7 sati, a prijave i dokumenta ce se primati do 13 sati. Posle tog vremena formirace se konacne rang liste i upisati primljeni kandidati.

Nagrade

Ucenici koji su u osmom razredu osnovne skole osvojili jednu od tri pojedinacne nagrade na republickom, saveznom ili medjunarodnom takmicenju oslobadjaju se polaganja kvalifikacionih ispita iz predmeta za koji su nagradjeni.

Svi oni koji se iz bilo kog razloga ne upisu u prvom, junskom upisnom roku, srecu mogu da okusaju u drugom konkursnom krugu, od 25. do 28. avgusta. Prijave se tada podnose 25. avgusta, ali samo u skolama koje nisu podelile planirane djacke knjizice. Ispit iz matematike polaze se 26. avgusta u 10 sati, a sutradan, u isto vreme, testirace se znanje iz maternjeg jezika. Rezultati ce biti saopsteni 28.avgusta do 7 sati, nakon cega ce se upisati primljeni kandidati.

Kandidatu koji je u junskom roku polozio jedan ili oba predmeta na kvalifikacionom ispitu priznace se (na njegov zahtev) ti predmeti sa postignutim brojem bodova i u avgustovskom roku prilikom konkurisanja za preostala slobodna mesta. Ucenik koji konkurise u drugom roku moze ponovo da polaze prijemni ispit u celini, iako je preskocio “prag znanja" u junu, ali mu se u tom slucaju ne priznaju bodovi koje je osvojio u prvom konkursnom roku.

Kao i do sada, potrebno je osvojiti minimum bodova na prijemnom ispitu, da bi kandidat uopste mogao da konkurise za upis u cevorogodisnju srednju skolu. Za upis u gimnaziju potrebno je najmanje 11 bodova po predmetu za opsti tip gimnazije, najmanje 12 poena za srpski i 10 iz matematike za drustveno-jezicki smer, to jest 12 iz matematike i 10 iz srpskog - ako ucenik konkurise za prirodno-matematicki smer. Za upis u srednju strucnu skolu neophodno je od 6 do 10 poena, u zavisnosti od skole u koju se konkurise. Za elektrotehnicke, ekonomske, medicinske i turisticke skole, potrebno je najmanje po 10 poena iz oba predmeta iz kojih se testira zananje iz osnovne skole.

Prema upisnim pokazateljima, poslednjih godina je pojacano interesovanje za cetvorogodisnje srednje strucne skole kao sto su, elektrotehnicke, medicinske i ekonomske, ugostiteljske, auto-mehanicarske i frizerske skole... Odnosno, konkurencija raste kad su u pitanju zanimanja koja posle mature omogucavaju, makar i samo na prvi pogled, osamostaljivanje diplomiranog srednjoskolca. Ipak, srednjoskolska upisna groznica ne jenjava mnogo kad je u pitanju konkurencija u gimnazijama, ali to pravilo ipak najvise vazi u velikim gradovima kao sto su Beograd ili Novi Sad, na primer.

O. Nikolic

Zanati

Ucenici koji zele da se upisu u trogodisnje, tzv. zanatske skole, prijavljuju se u isto vreme kad i kandidati koji konkurisu za upis u cetvorogodisnje skole. Na oglasnim tablama bice istaknute rang liste - u isto vreme kad budu objavljeni rezultati i u ostalim skolama.

Redosled kandidata za upis u dvogodisnju strucnu skolu pravice se na osnovu uspeha od petog do osmog razreda. Konkurs za prijem vanrednih ucenika takodje ce se organizovati u isto vreme kad i za ostale kandidate, ali se za njih utvrdjuju posebne rang liste.

Nostrifikacija

Ucenici koji su sedmi ili osmi razred osnovne skole zavrsili u inostranstvu upisace se u prvi razred srednje skole na osnovu nostrifikovanih svedocanstava - preko broja predvidjenog za upis. Djaci iz bivsih jugoslovenskih republika takodje obavezno moraju da polazu prijemni sipit kao i ostali kandidati, pod uslovom da zele da steknu status koji se dobija obrazovanjem u cetvorogodisnjoj srednjoj skoli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /