cetvrtak, 18. jun 1998.

CRNOGORSKI PARLAMENT IZABRAO POSLANIKE ZA VECE REPUBLIKA I USVOJIO REZOLUCIJU O ZASTITI CRNOGORSKIH REGRUTA NA KOSOVU

Uslovljeno prisustvo vojnika iz Crne Gore na Kosovu

Rezolucijom crnogorskog parlamenta nije zahtevano da se gradjani Crne Gore koji vojni rok sluze na Kosovu vrate odmah u Crnu Goru, kako su predlagali poslanici LSCG, vec da budu razmesteni u kasarne van Kosova, ukoliko tamo ne bude mira

Podgorica. - Crnogorski parlament je na jucerasnjoj sjednici usvojio Rezoluciju o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojnog roka na Kosovu. Rezoluciju koja je, u medjuvremenu, pretrpjela izvjesne izmjene, predlozio je poslanik SDP CG Zarko Rakcevic, a u njoj se, uz ostalo, zahtijeva od predsjednika SRJ Slobodana Milosevica da "preduzme neodlozne mjere za prestanak nasilja i jacanje povjerenja na Kosovu, u skladu s vitalnim interesima gradjana Crne Gore i SRJ, kao i preporukama Kontakt grupe sa sastanka u Londonu od 12. juna 1998. i odlukama medjunarodnih institucija, koje su uslov za uspostavljanje clanstva u OEBS-u". Ukoliko zahtjevi iz citirane tacke Rezolucije ne budu ispunjeni, crnogorski parlament zahtijeva od nadleznih vojnih komandi da gradjane Crne Gore, koji vojni rok sluze na Kosovu, "pravovremeno rasporedu u kasarne na teritoriji Crne Gore i Srbije, van Kosova".

Poslanici su juce izabrali i dva potpredsjednika Skupstine Predraga Popovica, iz poslanicke grupe Narodne stranke i Rifeta Rastodera iz poslanicke grupe SDP CG.

Crnogorski parlament je izabrao i dvadeset poslanika iz sadasnjeg sastava, koji ce predstavljati Crnu Goru u Vijecu republika Savezne skupstine. U crnogorsku delegaciju izabrani su poslanici stranaka koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori cinile izborni savez "Da zivimo bolje". Po dva poslanika izabrani su iz redova Narodne stranke i Socijaldemokratske partije CG, a preostali iz Demokratske partije socijalista CG.

Izbor je izvrsen po prekjuce usvojenom Zakonu o izboru i prestanku mandata saveznih poslanika u Vijecu republika Savezne skupstine, a u proceduri izbora nijesu ucestvovali poslanicki klubovi SNP CG i Liberalnog saveza. Prvi su prekjuce napustili crnogorski parlament, protestujuci, na taj nacin, protiv usvajanja pomenutog zakona, dok su poslanici LSCG juce napustili sjednicu neposredno prije izbora poslanika u Vijece republika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /