cetvrtak, 18. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU RUKOVODSTVA "BEOGRADJANKE"

Necemo da propadnemo sa ostalima

"Beogradjanka" danas ima robe u vrednosti od 35 miliona dinara, oko hiljadu dobavljaca, a prosecne plate su 1.300 dinara. "Milos Dimitrijevic, predsednik kompanije Robnih kuca "Beograd" zainteresovan je da robne kuce propadnu", tvrdi Aleksandra Savic, direktor "Beogradjanke"

"Robna kuca "Beogradjanka" nije preuzela robnu kucu u Valjevu protivno statutu RK "Beograd". Radnici su na referendumu prihvatili model rada "Beogradjanke", a osim toga ova robna kuca bi, prema ranijem modelu reorganizacije koji je slican jednoj od opcija koje predlaze Ces Mekon, trebalo da bude u sastavu "Beogradjanke". Mi se trudimo da radimo efikasno kako bi RK "Beograd" prezivele umesto da pricamo o spasavanju", rekla je Aleksandra Savic, direktor Robne kuce "Beogradjanka" na jucerasnjoj konferenciji za stampu, povodom izjava Tanje Ilic, predsednice Sindikata Kompanije da se ova kuca protivzakonito izdvojila.

"Beogradjanka" je pre godinu dana kada sam postala direktor imala zalihe robe vredne milion dinara, a sada ima 35 miliona, a broj dobavljaca je sa 300 porastao na 1.046. U asortimanu je, umesto pet, 26 hiljada artikala, a prosecan promet umesto 18 hiljada iznosi 150 hiljada mesecno, kaze Aleksandra Savic, napominjuci da je prosecan licni dohodak zaposlenih u ovoj kuci oko 1.300 dinara, a minimalni 1.100 dinara. "Beogradjanka" je u robnu kucu u Valjevu investirala 80 hiljada dinara za opremu na kojoj se izlaze roba, 30 hiljada dinara je otislo na placanje racuna za struju, a 17 hiljada dolara u dinarskoj protivvrednosti kostala je oprema koju je ova kuca kupila za valjevsku robnu kucu. Radnici valjevske robne kuce ce za nedelju dana dobiti plate iz sopstvene zarade (650 dinara) jer su umesto sedam ostvarili promet u vrednosti 38 hiljada dinara dok je robna kuca "Mitic" u centru Beograda imala manji promet. Treba podsetiti kaze Aleksandra Savic da ni radnici ove robne kuce nisu dobili 15 plata po 200 dinara.

"Robnu kucu u Valjevu napunili smo tako da umesto dva ima sest miliona robe na zalihama, snabdeva je isti broj dobavljaca kao i "Beogradjanku," a asortiman je sa hiljadu porastao na osam hiljada artikala. Dokazali smo da Valjevo nije "mrtav" grad i da kupuje kad ima robe. Ljudi zovu telefonom i kazu da ne mogu da veruju da je ova robna kuca ovako opremljena robom. Sadasnji predsednik Kompanije Milos Dimitrijevic tvrdio je da ova robna kuca ne moze da se napuni za nedelju dana i kad smo mi preuzeli posao u svoje ruke, blokirao nam je racun. Dimitrijevic je zainteresovan licno da RK "Beograd" propadnu sto i dokazuje jer svojim delovanjem, odnosno necinjenjem vodi ih u stecaj", kaze Aleksandra Savic.

"Beogradjanka" za pocetak dok se robna kuca u Valjevu ne stabilizuje nece dobijati nista od ulozenih para, a kasnije ce prema recima Aleksandre Savic, biti kako i projekat predvidja, u sistemu ove robne kuce.

Nepoverenje Dimitrijevicu

Zoran Mikic, predsednik Sindikata Poslovnog centra RK "Beograd" kaze da su poslovni i distributivni centri izglasali nepoverenje sadasnjem predsedniku Kompanije Milosu Dimitrijevicu. Odluku ce promeniti samo pod uslovom da Dimitrijevic pristane da robne kuce posluju kao i ranije uz manju reorganizaciju koja se odnosi na samostalnu nabavku robe svake robne kuce.

"Ne verujem da ce Dimitrijevicu poci za rukom da privoli izdvojene robne kuce, "Beogradjanku", "Savu", robnu kucu u Zemunu, Zrenjaninu i Zajecaru. Vecina radnika odbacuje sve opcije koje predlaze Ces Mekon, a Dimitrijevica prihvata samo ako objedini Kompaniju. Javna rasprava o tome zavrsice se 24. juna posle cega ce zasedati Upravni odbor", kaze Mikic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /