cetvrtak, 18. jun 1998.

VECE SAVEZA SINDIKATA SRBIJE O MATERIJALNOM I SOCIJALNOM POLOZAJU ZAPOSLENIH

Otvoren stecajni postupak za 19.000 firmi

Beograd. - Ocena da je u privredi stanje katastrofalno, izrecena je na juce odrzanoj sednici Veca Saveza sindikata Srbije koje je raspravljalo o materijalnom i socijalnom polozaju zaposlenih. Sindikalisti su upozorili na nastavak pogorsanja likvidnosti, pa se tako culo da je pokrenut stecejni postupak za oko 19.000 preduzeca u kojima je zaposleno 500.000 radnika, kao i da je za 1.600 firmi, mahom targovinskih i industrijskih, sa 7.000 radnika otvoren stecajni postupak.

Nezadovoljni sindikalisti juce su ukazali i da mere savezne i republicke vlade ne daju ocekivane rezultate, a da se materijalni i socijalni polozaj radnika pogorsava. To su potkrepili cinjenicom da troskovi zivota, odnosno cene najosnovnijih artikala i komunalnih usluga enormno rastu. Tako su, receno je, u aprilu cetovoroclanoj porodici trebale dve i po prosecne zarade za pokrice samo troskova ishrane. Upozoreno je i da visina garantovane zarade od 200 dinara nije menjana 18 meseci. Prema recima Tomislava Banovica, predsednika VSSS, vise od 200.000 zaposlenih prima zaradu i ispod 200 dinara.

Upozoravajuci da “pogubne mere dveju vlada sirom otvaraju vrata grabljivcima i pljackasima", Relja Dabic, celnik Sindikata radnika trgovine, za primer je istakao Robne kuce “Beograd", rekavsi da su ih te mere ostetile za oko milijardu DEM.

- Robne kuce “Beograd" su opljackane za oko 100.000.000 DEM, a sad su najocigledniji primer pljacke od strane Beobanke jer su zbog kredita od 24.000.000 dinara hipotekarnog kredita trenutno duzne 900.000.000 dinara. Umesto da drzava stane na put kriminalu i grabezu, ona ih ovim pogubnim merama - pospesuje, rekao je Dabic, dodajuci da je trgovina na meti pljackasa i da ce biti uskoro unistena samo zarad interesa pojedinih mocnika.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /