cetvrtak, 18. jun 1998.

"EFEMERIS" DEJANA MEDAKOVICA PRVI PUT KAO JEDINSTVENO IZDANJE

Hronika nestalog gradjanskog sloja

U Narodnoj biblioteci juce je predstavljeno petoknjizje "Efemeris" Dejana Medakovica, za cije je izdavanje zasluzna izdavacka kuca "Prometej" iz Novog Sada. Pet knjiga, koje su nastajale od 1990. do 1995. godine i objavljivane ponaosob, sada su se prvi put pojavile kao jedinstveno izdanje.

"Ovo petoknjizje, koje je danas pred nama, kao jedinstvena celina, ima ozbiljnije znacenje nego kada su knjige bile odvojene. I utisci postaju jaci. Pred nama je nesto sto se moze nazvati istorijom srpskog gradjanskog sloja, koji je nestao. To je slika 'jucerasnjeg sveta' koji je u stvari fosilni ostatak u dusi naseg naroda. Spomenik svetu kojeg vise nema, svetu izgnanika, koji su pretrpeli tezak istorijski, nacionalni i licni poraz. Medakovic svojom knjigom ostavlja dubok i opominjuci trag o nestanku nase gradjanske klase, cije posledice mi danas snosimo",rekao je o knjizi i njenom autoru akademik Predrag Palavestra.

Dr Drasko Redjep je istakao da je "Efemeris" "bogatoaromaticna istorija precanskog sveta napisana tako dobro kako je to samo jos Veljko Petrovic umeo."

"Medakovic je krucijalni svedok, koji se u pravom trenutku nasao na pravom mestu. Zato njegove knjige predstavljaju svedocanstva koja dokazuju postojanje 'treceg oka' koje je iznad stvarnosti", dodao je Redjep. Sam autor je istakao da nije zeleo da sudi, niti da namerno iznosi ocene, vec da zabelezi secanja i uspomene za koje je smatrao da su vredne.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /