cetvrtak, 18. jun 1998.

ROBERT GELBARD NAJAVIO NASTAVAK MANEVARA NATO

Milosevic nije ispunio zahteve

Specijalni americki izaslanik za Balkan kaze “da je jedan jugoslovenski helikopter povredio albanski vazdusni prostor, a da su se albanskim pobunjenicima na Kosovu pridruzili dobrovoljci iz Cecenije i Irana"

Vasington, Beta-AP. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard izjavio je juce da ce NATO nastaviti da izvodi vojne vezbe i da se bavi situacijom na Kosovu, jer preti prosirenje sukoba u toj pokrajini. NATO dejstvuje “prilicno brzo, zbog ozbiljnosti situacije", izjavio je Gelbard.

Prema njegovim recima, jedan jugoslovenski helikopter povredio je albanski vazdusni prostor, a istovremeno, albanskim pobunjenicima na Kosovu pridruzili su se dobrovoljci iz Cecenije i Irana. Dodavsi da nije poznato da li je jugoslovenski helikopter otvarao vatru na albanskoj teritoriji, Gelbard je naglasio da bi izvodjenje akcija s albanske strane granice bilo smatrano “krajnje ozbiljnim". Gelbard je rekao da ce NATO nastaviti da izvodi vezbe, kao i da ce se clanice Kontakt grupe - SAD, Rusija, Velika Britanija, Nemacka, Francuska i Italija - uskoro ponovo sastati kako bi razmotrile situaciju.

Medjunarodna Kontakt grupa je proslog petka od jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica zatrazila da obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovnistva, naredi prekid vatre i ponovo uspostavi dijalog s kosovskim Albancima. “On to nije ispunio", rekao je Gelbard, navodeci da Milosevic nije naredio povlacenje snaga bezbednosti, niti je medjunarodnoj zajednici dozvolio da se ukljuci u dijalog o Kosovu. Americki ministar odbrane Vilijam Koen nagovestio je juce da ce SAD svoje ratne brodove i avione drzati u pripravnosti za slucaj da se NATO ipak odluci za vojnu intervenciju na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /