cetvrtak, 18. jun 1998.

OZBILJNE PRIMEDBE VASINGTONA

Obnovljene pretnje vojnim udarom

Nastavljaju se pripreme za eventualnu vojnu intervenciju i diplomatska akcija da se u Savetu bezbednosti donese Rezolucija o "primeni svih mera" na Kosovu

Vasington, FoNet. - Sjedinjene Americke Drzave, kad se sve sabere, sa zabrinutoscu ocekuje dalji razvoj situacije na Kosovu. Iz Bele kuce, Stejt departmenta i Kongresa, sve su ozbiljnije primedbe na ishod susreta Jeljcina i Milosevica, primedbe koje su se od preksinoc pretvorile i u obnovljenu pretnju vojnim udarom na Kosovu, a mozda i u samoj Srbiji. Tu gnevnu reakciju Vasingtona izazvao je onaj deo moskovskog saopstenja iz razgovora Jeljcina i Milosevica u kome se navodi da ce se specijalne snage srpske policije povuci sa Kosova kad budu bile obustavljene teroristicke akcije albanskih ekstremista.

Klintonov spouksmen Majk Mekari saopstio je novinarima da bezuslovno povlacenje ovih policijskih snaga predstavlja "jedan od osnovnih zahteva" koji je Kontakt grupa postavila prosle nedelje vlastima u Beogradu. Drzavni sekretar Medlin Olbrajt ocenila je neprihvatljivom Milosevicevu najavu zadrzavanja na Kosovu specijalnih policijskih jedinica. Olbrajtova je zatrazila da Milosevic u potpunosti ispuni sve zahteve Kontakt grupe.

Ona je upozorila da ce ovako polovican ishod razgovora u Kremlju uciniti da Atlantski pakt nastavi pripreme za intervenciju u Jugoslaviji. Takodje ce se nastaviti, na paralelnom diplomatskom koloseku u Savetu bezbednosti, zajednicka inicijativa Britanije i SAD da se dodje do rezolucije kojom ce NATO-u biti dato zeleno svetlo za primenu "svih potrebnih mera" u zaustavljanju krize na Kosovu.

U Vasingtonu se, inace, do juce ujutru nije cula nijedna rec zvanicne kritike na racun Jeljcinovog prenosenja i interpretacije zahteva Kontakt grupe, kao i na signale da bi Rusija mogla da eventualno zaustavi izglasavanje rezolucije Saveta bezbednosti o intervenciji NATO-a protiv srpskih vojnih i policijskih snaga.

SAD spremna za jednostranu akciju

Kao nekakav znak americkog (ne)raspolozenja moze se, medjutim, uzeti i preksinocnja indikativna izjava Medlin Olbrajt da je - ako ne ide nikako drugacije - Amerika spremna i da sama, jednostrano vojno intervenise u zaustavljanju daljeg nasilja prema albanskom stanovnistvu na Kosovu. Ovo je pretnja koju je tadasnji predsednik SAD Dzordz Bus javno uputio Milosevicu 1991, a prihvatio je i ponovio i Bil Klinton, kad je godinu dana kasnije usao u Belu kucu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /