petak, 19. jun 1998.

SOCIJALISTICKA PARTIJA SRBIJE

Odbrana Kosova ne zavisi od pretnji NATO

Portparol SPS Dacic ponovo optuzio neke medije da navijaju za vojnu intervenciju, a Rezoluciju Skupstine Crne Gore o zastiti regruta "zakasnelim mentorstvom iz inostranstva"

Beograd. - Nema nikakvog razloga za povlacenje nase vojske sa granica suverene drzave, a snage bezbednosti ce se povlaciti u svoje baze u zavisnosti od smirivanja teroristickih akcija, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare portparol SPS Ivica Dacic.

- Nasi principijelni stavovi da odbranimo Kosovo, ne zavise od pretnji NATO pakta. Ne ocekuje valjda neko da necemo braniti svoju zemlju. Branicemo se koliko god to bude potrebno, rekao je Dacic odgovarajuci na novinarska pitanja o eventualnoj intervenciji NATO snaga.

Portparol SPS je istakao da je zajednickom deklaracijom jugoslovenskog i ruskog predsednika, jasno iskazana podrska Rusije stavovima SRJ da se kosovsko pitanje mora resiti mirnim putem i dijalogom, kao i da je jasno iskazan princip ocuvanja teritorijalnog integriteta SRJ.

- Ministar Primakov je rekao da su sada na potezu Albanci, a ja bih rekao i njihovi strani mentori. Ako Albanci opet odbiju dijalog ceo svet ce uvideti da oni nisu za mirno resavanje kosovskog problema, ocenio jeDacic.

Dacicevi vojni dani

- Ako je cilj protesta roditelja vojnika da se dodje do informacija o tome gde su rasporedjena njihova deca i u kakvom su zdravstvenom stanju onda je to u redu, i vojska treba roditeljima da izadje u susret. Ali, ne treba zboraviti da ovde nije rec ni o Sloveniji, ni Hrvatskoj. Obaveza je nase vojske da sacuva teritoriju SRJ, rekao je juce Dacic.

Odgovarajuci na nase pitanje da li se i sinovi funkcionera SPS nalaze u redovima vojske i policije na Kosovu, Dacic je rekao sledece:"Niko nije izuzet u odbrani Kosova. I ja sam na toj granici svojevremeno proveo vise dana nego sto neki od prisutnih novinara imaju radnog staza". Na nasu konstataciju da se sada na granici vode borbe, portparol SPS je rekao da je i u njegovo vreme bilo "slicnih problema na granici sa Albanijom".

Po njegovim recima, pojedini mediji svojim izvestavanjem navijaju za vojnu intervenciju nad SRJ i raduju se svakoj kaznenoj meri. "Prosto covek ne moze da shvati u kojoj zemlji zivi kad procita izvestaje tih medija. Cak se povoljniji tekstovi o situaciji na Kosovu mogu procitati u zapadnim zemljama, nego u nekim nasim novinama", naglasio je Dacic.

- Rezoluciju o takozvanoj zastiti prava crnogorskih regruta, smatram zakasnelim mentorstvom iz inostranstva. Uostalom, skupstine nemaju nikakve nadleznosti nad Vojskom Jugoslavije, precizirao je Dacic.

Portparol SPS je prokomentarisao i promenu Zakona o izboru crnogorskih poslanika u Vece republika, recima da ta odluka nije u skladu sa ravnopravnim predstavljanjem politickih stranaka Crne Gore, jer je delegacija predstavljena samo od clanova tamosnje vladajuce koalicije. "Uostalom, utvrdice se koliko je taj zakon u skladu sa Ustavom", rekao je na kraju Dacic.

J.Kosanic

Huliova pesma Srbiji

Govoreci o patriotizmu, portparol SPS je juce novinarima izlozio sledeci primer: "Zar je bilo potrebno da spanski pevac Hulio Iglesijas dodje u Srbiju i otpeva pesmu o Srbiji, a da je iskazivanje takvog patriotizma sramota za mnoge nase medije i umetnike".

Vojska zna posao

- Nasa vojska zna sta radi, jedino je sto je portparol SPS odgovorio na nase pitanje hoce li se civili uskoro obucavati kako da reaguju u slucaju bombardovanja SRJ od strane NATO pakta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /