petak, 19. jun 1998.

RODITELJI VOJNIKA PREKOMANDOVANIH NA KOSOVO PROTESTOVALI JUCE ISPRED GENERALSTABA VOJSKE JUGOSLAVIJE U BEOGRADU

"Gde su nam deca i kada ce se vratiti?"

Roditelji su prvo odbili da sa Gradimirom Zivanovicem, pomocnikom nacelnika Generalstaba odu na razgovor u Topcider. Zahtevajuci odmah odgovor, blokirali su saobracaj u ulici Kneza Milosa, odakle ih je milicija grubo uklonila. Na kraju su prihvatili razgovor u Generalstabu na kome nisu dobili nikakva obecanja

Roditelji vojnika ispred Generalstaba

Beograd. - Otisli su sa Dedinja osmog juna. Rekli su im da su dobili prekomandu za Generalstab. Doveli su ih do Generalstaba, pokupili im neke papire i sproveli do kasarne u okolini Djakovice . - Sin mi je sluzio vojsku u Valjevu, bio je pri kraju odsluzenja, nisam se cula sa njim uopste. Ne znam ni gde je. - Zelim samo da se sva deca vrate ziva i zdrava. - Hocu da se kaze gde su nam deca. Ja sam iz Obrenovca, sin mi je bio u Sremu, a prebacen je u subotu u Pristinu. Neki su prilikom premestaja pobegli. Neka placeni vojnici ratuju a ne golobradi mladici. - Sin mi je iz Valjeva otisao u Kosovsku Mitrovicu u nedelju uvece, dva meseca je u vojsci, ni obuku nije zavrsio. Poslali smo pametnu decu, a treba da ih vratimo siznutu. -Mladic je pobegao u Nemacku gde su ga Svabe uhvatile kao dezertera, a danas ga ceka izrucenje na granici - ovu su neke od potresnih ispovesti roditelja i sestara vojnika koji su juce protestovali ispred Generalstaba Vojske Jugoslavije zbog toga sto su im sinovi i braca prebaceni na odsluzenje vojnog roka u kosovsko-metohijske kasarne.

Pristigli iz Sapca, Lazarevca, Smedereva, Subotice, Obrenovca, Nisa, Valjeva, Sombora, nekoliko stotina roditelja su ispred Generalstaba trazili da im se obrati neko iz vojske, na prvom mestu Momcilo Perisic nacelnik Generalstaba VJ i da jasno kaze gde su njihova dece kao i da se odmah vrate u svoje maticne kasarne. Guranje i pokusavanje da se na silu udje u Generalstab na momente je pretilo ozbiljnim incidentom. Pokusaj jednog od oficira da se obrati okupljenima nije urodio plodom jer roditelji jednostavno nisu zeleli da im se neko obraca s molbom "da se smire i da ce se sve dovesti u red". Potom se na vratima pojavio Gradimir Zivanovic, pomocnik nacelnika Generalstaba koji je predlozio da se na razgovor ode u Topcider gde se nalazi velika sala. Roditelji to nisu zeleli da prihvate vec su zahtevali da im se odgovor "gde su im deca i kada ce se vratiti" da na licu mesta.

Majka jednog od vojnika

Spontano, roditelji su izleteli na ulicu i oko pola sata blokirali ulicu Kneza Milosa, neki su i posedali na kolovoz. Veoma brzo pojavilo se nekoliko policijskih kola i, naravno, dobro obuceni policajci su grubo izgurali roditelje sa kolovoza na trotoar i uspostavili saobracaj. Nisu izostali ni "policajci u civilu" ni "provokatori" koji su roditeljima dovikivali "ustase", "fasisti" , "ko vas placa"?, "rusite ovu drzavu". Bilo je i "dobronamernih penzionera" koji su porucivali "da Kosovo treba da brani omladina jer je ona pojela penzije". Ovakve reci razljutile su roditelje medju kojima je bilo i onih koji su pokusali da uzmu pravdu u svoje ruke i obracunaju se sa "provokatorima". Zahvaljujuci mladom policajcu, jedna vremesna gospodja u crnini koja je smatrala da su okupljeni ustase, spasena je "linca".

Izgurani sa kolovoza okupljeni roditelji su ponovo stali ispred vrata Generalstaba dogovarajuci se sta dalje. Na kraju su prihvatili da razgovaraju sa Gradimirom Zivanovicem, pomocnikom nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije u maloj sali Ministarstva odbrane.

Medju roditeljima bio je i Nenad Canak koji je rekao da je ovo vise pitanje upozorenja, da moze doci do nereda sirih razmera ukoliko se ne ostvare kontakti s javnoscu, pre svega vojnika sa njihovim roditeljima. Ako je u pitanju terorizam onda to radi policija a ne vojska. Vojska cuva granice. Ukoliko se ne ispune zahtevi primenicemo vanparlamentarne metode borbe. Medju roditeljima bio je i Jozef Kasa predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara.

Tajni razagovori s roditeljima

U maloj sali Ministarstva odbrane pomocnik nacelnika Generalstaba Gradimir Zivanovic "razgovarao" je s roditeljima vojnika i to bez prisustva novinara koji, kako je rekao Zivanovic, "nisu potrebni". Zahvaljujuci svojoj snalazljivosti novinari su ipak saznali sta se desavalo u sali. Mnogi od roditelja jos jednom su izneli da "hoce decu natrag, da znaju gde im se deca nalaze...". Zivanovic je roditelje upitao da li oni hoce da im se deca vrate iz kosovsko-metohijskih kasarni u svoje maticne gde su bili pre prekomande" na sta su roditelji uzvratili da hoce.

Posle dosta nadvikivanja, neki od roditelja su, nezadovoljni "nerazumnim i ukocenim ponasanjem Zivanovica" napustili salu. Prilicno trezveno Zivanovic je pokusao da "odrzi predavanje" o tome sta je to Vojska i koje su njene duznosti da bi na kraju priznao da ne moze Generalstab da donosi odluke o povlacenju vojnika iz kasarni, vec da se zna ko o tome odlucuje. Na graju roditelja "a ko su ti", Zivanovic je odgovorio: "Vrhovni savet odbrane i Skupstina Jugoslavije". Potom su neki od roditelja doviknuli - "Slobodan Milosevic". Zivanovic je takodje na uporno insistiranje roditelja da kaze koji je vojnik preksinoc poginuo rekao da je to Zoran Andjelkovic iz Vranja.

Strahujucu za sudbinu svojih golobradih decaka, koji ni postenu obuku nisu zavrsili, stavise, po pricanju oceva ni pusku jos ne znaju da uzmu u ruke, roditelji nisu zeleli da pred novinarima pominju svoja niti imena svoje dece koja su u kasarnama.

Niko od nekoliko stotina okupljenih oceva i majki ispred Generalstaba ne dozvoljava niti opravdava neke medije koji ih nazivaju izdajnicima i nepatriotama. Vec samo traze vise reda i pravde u drzavi pa i vojsci. Suznih ociju i vidno potresen jedan od oceva otvorio je, kako rece, svoju dusu :

-Ako treba da se brani ova drzava branicemo je svi, od sefa drzave idemo redom. A ne da je brane nasa deca. Gde su njihova deca, deca generala, oficira? Drze kafice i pekare. Eto, nocas je poginuo vojnik, ni ime nece da mu saopste. Deca dole nemaju sta da jedu. Samo konzerve ko zna koliko stare.

N. Rakic

Okupljanje i danas

Spomenka Pejcic ciji je sin takodje negde na Kosovu, u ime roditelja je porucila da ce se formirati poseban odbor roditelja kao i da ce se ponovo okupiti danas u 11 ispred Generalstaba. Ogorceni roditelji poprskali su kafom Gradimira Zivanovica, pomocnika nacelnika Generalstaba VJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /