petak, 19. jun 1998.

ZAK ZILIJAR, FRANCUSKI ISTORICAR I PUBLICISTA, PORUCIO U PISMU “MOJIM SRPSKIM PRIJATELJIMA"

“Milosevic je vase slepilo i vasa nesreca"

Zilijar ocenjuje da je “doslo vreme da Srbe branimo od njih samih"

Pariz, Beta. - Francuski istoricar i publicista Zak Zilijar porucio je u pismu “Mojim srpskim prijateljima" da je “danas doslo vreme da se Srbija brani od (predsednika SR Jugoslavije, Slobodana) Milosevica". “Milosevic je vase slepilo i vasa nesreca. Ratosiljajte ga se dok je jos vreme", poziva Zilijar Srbe u pismu koje koje je juce objavio francuski nedeljnik “Nuvel observater". “Vi ste, prijatelji Srbi", dodaje, “vekovima smatrani branikom evropskog zapada na Balkanu. I susta je istina da je vasa buducnost u Evropi. Ali budite uvereni: necete uci u novo stolece, necete stupiti u novu Evropu s Milosevicem na celu", upozorava Zilijar. “Milosevic nije samo vas izabrani vodja. On je, kako to tvrdi francuski istoricar, i pravi ratni zlocinac, vest manevrista, ali nesposoban da shvati doba u koje smo stupili".

Zilijar ocenjuje da je “doslo vreme da Srbe branimo od njih samih. Ja se necu praviti da verujem da je Milosevic usamljeni avanturista koji protiv volje svog naroda cini zlo svojoj zemlji". Milosevic “zaista cini zlo Srbiji. On koji je komunisticki aparatcik koji se preobratio u nacionalistickog demagoga da bi sacuvao vlast", navodi u pismu Zilijar koji za sebe napominje da je bio “zestoki kriticar srpske politike u vreme rata u BiH, da je Srbe oznacavo kao agresore, osudjivao etnicko ciscenje i trazio intervenciju velikih sila protiv njih". Podsecajuci i na svoju knjigu “Fasizam koji stize", koju je, kako navodi, “posvetio posledicama krvave Miloseviceve avanture", Zilijar istice da “moze iznenaditi ono 'srpski prijatelji' iz mog pera", ali naglasava da “kao svaki francuski rodobljub i istoricar, osecam prema Srbima, koji su bili nasi saveznici i drugovi po oruzju u Prvom svetskom ratu, duboka osecanja postovanja i prijateljstva".

Francuski istoricar napominje da ce, “kad bude otisao, Milosevic za sobom zemlju ostaviti fizicki umanjenu, ekonomski unistenu, moralno upropascenu. Ipak, istina obavezuje da se kaze da to delo razaranja i smrti on vec deset godina cini u saucesnistvu sa svojim narodom".

Varate se u pogledu osnova moci u svetu

On smatra da Milosevic Srbe, posle Hrvatske i Bosne, “sada gura i u rat na Kosovu i pokusaj da se odatle otera albanski zivalj". “Ja savrseno razumem da su Srbi u Hrvatskoj, Bosni i sad na Kosovu, osecali potrebu da kao manjina budu zasticeni". Ali su to cinili “na uzasan nacin, ravan postupanju varvarskih ili fasistickih rezima", smatra francuski istoricar. “Ja vas razumem, porucuje Zilijar Srbima, Albanci, nisu nikakva nevinasca, ali zasto je onda trebalo da se ucini sve da se naudi ugledu Ibrahima Rugove, opreznom lideru kosovskih Albanaca, pristalici nenasilja i postizanja resenja pregovorima?". “Vi imate istorijska prava na Kosovu, to je istina", porucuje on “srpskim prijateljima". “Ali i Albanci... A kako mislite da ih ostvarite nasilnim sredstvima protiv 90 odsto stanovnistva?". “Istina je da se varate u pogledu osnova moci u savremenom svetu", pise Zilijar, ukazujuci da je proslo vreme kolonijalnih sila i da se i Amerikanci “dobro cuvaju od upada u Irak. A vi biste da Kosovom vladate silom? “Verujte mi - zakljucuje francuski istoricar i publicista - u tom slucaju cete biti porazeni i jos manje uvazavani".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /