petak, 19. jun 1998.

ZASTO SU SUMADIJSKI SOCIJALISTI NAPRASNO ODUSTALI OD NOVIH LOKALNIH IZBORA U STO KRACEM ROKU?

Sve manje ljudi veruje rezimu

Kragujevac. - Govoreci nedavno pred novinarima o “uspesima" (!?) svoje partije u minulih godinu i kusur dana, celnici kragujevackog ogranka SPS nekako “u pola glasa" napomenuli su da su spremni za nove lokalne izbore (u Srbiji) koji ce najverovatnije biti raspisani “u roku od sest meseci do godinu dana".

Mada je recena najava lokalnih izbora “u tom i tom roku" promakla poprilicno neopazeno, ne samo u siroj, no i u kragujevackoj javnosti, pojedini ovdasnji analiticari su se namah prisetili da su upravo sumadijski socijalisti pre koji mesec samo bili najgrlatiji zagovornici nove izborne utakmice na lokalnom nivou koja je, prema njihovim ondasnjim izjavama, trebalo da se odrzi sto pre, odnosno vec do sredine ove godine.

Zasto su, dakle, sumadijski socijalisti naprasno promenili stav glede novih lokalnih izbora i sada (polovinom godine) rok za njihovo odrzavanje “rastezu" na pomalo nedefinisan vremenski period “od sest meseci do godinu dana"? Ova “dilema" je tim veca sto su jos uvek sveza secanja na izbornu kradju iz jeseni 1996. godine kada su socijalisti bezobzirno instrumentalizovali gotovo sve drzavne institucije zarad odbrane vlasti na lokalnom nivou... Da li bi onda predjasnja “dilema" mogla da se protumaci i donekle logicnom pretpostavkom da su se sumadijsko-srbijanski socijalisti, u medjuvremenu, odvikli od vladavine na lokalnom nivou i da im vise nije stalo do vlasti u Beogradu, Novom Sadu, Nisu, Kragujevcu i drugim vecim gradovima i varosima.

Naravno, da u pretpostavke ove vrste ne veruju ni politicki analfabeti. Jer, i njima je sve belodanije da socijalisti - ne samo sumadijski - u stvari u trenutnoj situaciji ne smeju da izlaze ni na kakve izbore, bez obzira na cinjenicu da ni ostacima opozicije u Srbiji nimalo ne cvetaju ruze, vec naprotiv. Socijalistima je jednostavno jasno - verovatno jasnije nego svima ostalima - da situacija u Sumadiji i Srbiji nije vise ni katastrofalna, no - tragicna, te da drzava Srbija - ekskluzivno njihovom zaslugom - iz faze visegodisnjeg kontrolisanog haosa, poslednjih meseci polako ali sigurno ulazi u fazu - rasula. U prilog ovome i cinjenica da je proces rastakanja zahvatio i doskora najtvrdji bedem odbrane aktuelnog srbijanskog rezima - policiju ciji pripadnici i ovde u Sumadiji sve masovnije skidaju uniforme, ne zeleci da “ostave kosti" po kosovsko-metohijskim vrletima.

O novim lokalnim izborima u Sumadiji i Srbiji u relativno bliskoj buducnosti (“do kraja godine") ovde govore jos jedino srpski radikali. No, ni oni ne tako grlato kao pre koji mesec. Za razliku od pojedinih analiticara koji u dr Vojislavu Seselju vide potencijalnog predvodnika “ponizenih, uvredjenih i gladnih", cini se da je i samim radikalima jasno da im akcije u narodu padaju kao i njihovom koalicionom partneru, uostalom.

Kako s druge strane ni razbijenoj alternativi Milosevic-Seseljevog rezima jos uvek nije do izbora, posebno ne lokalnih, jer i dalje drzi vlast u najvecim gradovima i opstinama, to je ovde sve manje onih koji bi smeli da prognoziraju da ce nova izborna utakmica na lokalnom nivou biti zakazana u relativno bliskoj buducnosti. U stvari, sve su glasnije pretpostavke da bi narod u medjuvremenu mogao na ulici da izabere novu vlast i to ne samo lokalnu. Ovo tim pre sto na vidiku nema ni tracka svetla na kraju “srpskog tunela".

Z. Radovanovic

Gde su Tomina tri ratnika

- Gde je sada onaj Toma Nikolic iz Bajcetine. Slusao sam ga kako u Skupstini galami da ce zajedno sa svoja tri sina da brani Kosovo. Moj sin je danas na Kosovu, a voleo bih da znam gde su njegovi - pita (se) onomad ocajni otac Aca Petrovic pred kragujevackom gradskom skupstinom, spremajuci se da sa stotinak ovdasnjih roditelja krene put Kosova da trazi i “spasava sina vojnika kojeg su na prevaru odveli u rat".

Ovo opet nije i jedini primer koji kazuje da sve manji broj “ponizenih, uvredjenih i gladnih", u Kragujevcu barem - a takvih je ovde, ipak, najvise - veruje dr Seselju i njegovim radikalima. Treba li podsecati da su pre koji dan ovdasnji “oruzari" prosto “parali nebo" zvizducima upucenim na racun celnika SRS i njihove politike.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /