petak, 19. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Navijam za tim roditelja

Pise Stojan Cerovic

Kosovska kriza upropastila mi je Svetsko prvenstvo, s cime bih se lakse pomirio kad bi u toj krizi moj tim bio favorit. Ali, prvi problem mi je sto nisam bas siguran ko je moj tim. Za razliku od fudbalskog prvenstva ovde igra nekoliko nacionalnih timova, srpskih i albanskih, plus neodredjen broj ekipa iz drugih delova sveta, koje delom saradjuju, a delom igraju svaka za sebe.

Sedeci u Beogradu najpre bih izabrao da navijam za tim roditelja ciji su sinovi u vojsci negde na Kosovu. Ne zato sto drzavi odricem pravo da brani granice i suverenitet, nego zato sto u ovom i onako sumnjivom slucaju, ispada da o drzavi treba najvise da brinu regruti. Jedino oni imaju obavezu da rizikuju zivote, a kad se krene prema vrhu vlasti sve je manje bilo kakve brige i obaveza. Na vrhu su oni koji su visestruko dokazali da se ne odricu nicega, ne preuzimaju nikakve rizike i samo smisljaju razne dobitnicke kombinacije. Naravno, za sebe i svoju decu.

Na srpskoj strani ima jos ekipa, rezimskih i opozicionih ciju igru ne razumem, a mogu da navijam jos jedino za Srbe sa Kosova bas zato sto su ocigledno potpuni autsajderi koji svakome smetaju i prosto ne mogu da ne izgube. Na albanskoj strani ima takodje nekoliko rivalskih timova, od kojih OVK spada u velike favorite, dok su Rugovin, Demacijev i ostali timovi ove sezone uglavnom van forme. Amerikanci, Evropljani i NATO do sada su umeli samo da se saplicu i daju autogolove, tako da povremeno izgleda kao da uopste nisu razumeli pravila igre. Oni igraju na tudjem terenu, ali sudija je njihov i nema nikakve sumnje da ce na kraju biti kako oni kazu, makar promenili sva pravila. Cudno je, medjutim, da su oni do sada nekoliko puta pravili poteze i slali signale koje su domaci, srpski i albanski timovi, mogli tumaciti cas kao podrsku cas kao pritisak.

Rezultat je sve grublja i prljavija igra, sto postaje zarazno. Samo nam jos treba da se na teren dovedu Makedonci, a nije iskljuceno da u okolini ima i drugih koji jedva cekaju da pritrce. Onda bi ovaj Balkanski sampionat mogao prilicno potrajati, a izgledao bi tako odvratno da ne verujem da bi zazalio iko od onih koji su vec okacili kopacke o klin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /