petak, 19. jun 1998.

Mera filmskog uspeha

Ivica Petrovic

Ima, zaista, nekog dubokog nesporazuma izmedju Srdjana Dragojevica i kriticki nastrojene gomile. Doticni je, naime, napravivsi svoj treci film odmah pozurio da izjavi kako ce mladji kriticari sigurno pljunuti film sto su ovi, hvala na pozivu, rado i ucinili. Jel taj covek mazohista ili je to novi pristup marketingu?

Budimo iskreni, takav trend je zapoceo jos Kusturica, sve zapevajuci i kukajuci, okruzen Palmama, Lavovima, racunom u Svajcarskoj i svetskim glumicama, kako ga “Lajkovacki glasnik" ubija u pojam negativnom recenzijom njegovog filma. Sto je, opet, dovoljan razlog da se ljudima taj posao osladi. Stoga je i problem Srdjana Dragojevica iz istog miljea koji ovaj nemilosrdno secira u svojim filmovima a ima, valjda, neke veze sa ovdasnjim mentalitetom. Dzaba ti, dakle, cover stordz u “Varietdzu" i “Sight&Soundu" ako te razbucaju u niskim “Narodnim novinama". Ako je prevario Zapad nas u Nis ce malo teze! Uostalom, kako bismo saznali za postojanje takvih novina da nije Dragojevica.

Naravno, nemoguce je osporiti svacije pravo na misljenje o ovome ili onome, pa i o filmovima Srdjana Dragojevica, koji jos nema sve sto i Kusturica te je zbog toga malo nervozan. Ali, neshvatljivo je da neko u najboljim stvaralackim godinama toliko dragocene energije trosi na raspravu sa svakim novinama, svim kriticarima i svima koji ga mrko pogledaju, narocito imajuci u vidu uspeh na domacim blagajnama ali i zaista dobre kritike u inostranstvu. Sto rece Carls Bukovski, kada ih nateras da te mrze to je znak da dobro radis svoj posao. Praveci svoju storiju o srpskim kung-fu majstorima sa prasicima, Dragojevic je sa tim morao racunati, pa i sa cinjenicom da su na ovim prostorima jos uvek najjace filmske teorije one koje tvrde kako je film odlican ako realno prikazuje zivot. Nije stoga uputno ljutiti se, mozda ljudi zaista nikada nisu videli narodne pevaljke, aikido borce sa raznjem, momke sa kajlama i sarmantne voditelje drzavne TV, a od slepih kod ociju ne ocekujemo, zaboga, dobre kriticare.

A onaj film “Rane"? Nisam gledao, ali u niskim “Narodnim novinama" kazu da nije nesto.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /