petak, 19. jun 1998.

OKRUGLI STO SANU O SOCIJALNIM I EKONOMSKIM MERAMA U PRILOG RADJANJA

Radjanje je cist - altruizam?

Na juce otvorenom skupu u SANU o provokativnoj temi suceljavale su se dve koncepcije - pronatalitetna politika i radjanje kao deo konteksta prezivljavanja

Na osnovu ankete o socioekonomskom polozaju porodice sa decom u Srbiji sprovedene polovinom juna 1995. godine, ucesnici su pokazali da je za samo jednu generaciju, prosecan broj dece u porodici smanjen za jedno dete, pa je tako utvrdjen prosecan broj dece u porodici 1,66.

Na juce otvorenom Okruglom stolu Srpske akademije nauka i umetnosti na provokativnu temu “Socijalne i ekonomske mere" u prilog radjanja suceljavale su se dve koncepcije - pronatalitetna politika, za koju se na samom pocetku skupa zalozio i akademik Mihajlo Markovic, sekretar Odeljenja drustvenih nauka SANU i - radjanje kao deo konteksta prezivljavanja u drustvenom sistemu koji je razoren i, kako je istakla dr Marina Blagojevic, sociolog, “unezveren". Po njenim recima, na odluku zene o neradjanju prvenstveno utice ekonomija prezivljavanja, pa je zato radjanje po njoj cist altruizam.

Akademik Milos Macura, predsednik Odbora za proucavanje stanovnistva SANU, otvarajuci skup naglasio je da je svrha diskusije da identifikuje, objasni i argumentuje socijalne i ekonomske mere u prilog rehabilitacije radjanja na niskonatalitetnim podrucjima, kao i na onim podrucjima na kojima je obim radjanja nedovoljan za obnavljanje generacije. “Drugi, mada na drugaciji nacin opasan, poremecaj nataliteta u Srbiji - prekomerno radjanje - nije predmet ove diskusije", istakao je akademik Macura.

Rezultati sedam istrazivanja sprovedenih medju saradnicima vodecih ekonomskih instituta Centra za demografska istrazivanja i Instituta za sociologiju bili su osnova za debatu koja je usledila u svecanoj sali SANU. Istrazivanja je pokrenula Vlada Srbije, a sprovedena su zahvaljujuci podrsci Ministarstva za nauku i tehnologiju Srbije, uz saradnju sa Odborom za stanovnistvo SANU.

Na Okruglom stolu koji ce se nastaviti danas, bice predstavljeno 14 priloga u tri tematska podrucja: socijalni aspekti, ekonomski aspekti, sektorska pitanja, medju kojima su teme provokativnih naslova (“Roditeljstvo izmedju zrtve i zadovoljstva", “Socijalno-ekonomski polozaj porodica sa decom", “Troskovi reprodukcije mlade generacije", “Odbrana i populaciona politika").

J. S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /