petak, 19. jun 1998.

ZIVADIN JOVANOVIC, JUGOSLOVENSKI SEF DIPLOMATIJE RAZGOVARAO SA BELGIJSKIM MINISTROM DEREJKOM

Beograd spreman za pregovore

Nema potrebe za promenu okvira i nacina vodjenja dijaloga, izjavio sef jugoslovenske diplomatije

Brisel, Beta, FoNet. - Jugoslovenski ministar inostranih poslova Zivadin Jovanovic izjavio je juce u Briselu da ne vidi potrebu za promenu u dosadasnjem okviru i nacinu vodjenja dijaloga izmedju predstavnika Beograda i lidera kosovskih Albanaca. Jovanovic je time odgovario na stav belgijskog sefa diplomatije Erika Derejka o potrebi medjunarodnog posredovanja u vodjenju dijaloga o resavanju kosovskog pitanja.

Jovanovic i Derejk su juce odrzali zajednicku konferenciju za novinare posle sastanka u Briselu. "Rec je o unutrasnjem pitanju Srbije i predmetu direktnog politickog dijaloga za trazenje resenja unutar Srbije, uz postovanje evropskih standarda", kazao je Jovanovic. On je dodao da "ne vidi potrebu za promene u okviru i nacinu vodjenja dijaloga izmedju drzavne delegacije i lidera politickih partija sa Kosmeta". "Sto se tice drzavne delegacije, mogu da potvrdim njenu otvorenost, spremnost i interes da se taj dijalog nastavi odmah", rekao je Jovanovic. "Optimista sam u pogledu nastavka pregovora - nema drugog nacina i metoda za resavanje tog pitanja", rekao je on.

Na pitanje o povlacenju snaga bezbednosti sa Kosova, on je odgovorio da je "Kosmet unutrasnji deo Jugoslavije i Srbije. To nije inostrana teritorija. Vojne i policijske snage svake suverene zemlje treba da budu na svom mestu".

"To su bili teski razgovori, bili smo ostri prema njima" rekao je novinarima belgijski ministar. "Ponovo razmislite, molim vas uvek razmislite dva puta", bila je Derejkova poruka Jovanovicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /