petak, 19. jun 1998.

Kako resiti kosovski konflikt

RICARD HOLBRUK:: I ostrije sankcije i intervencija NATO

Vasington, Beta-AFP. - Novoizabrani americki ambasador u UN Ricard Holbruk rekao je juce da “ako predsednik Milosevic ne uvidi koliko je opasna igra koju igraju on i jugoslovenska armija, posledice ce biti veoma ozbiljne za njega i njegovu zemlju". Holbruk je rekao da rezim sankcija moze da bude znatno pojacan ako se situacija jos vise pogorsa i dodao da Milosevic treba da zna da postoji plan za hitnu intervenciju NATO.

HAVIJAR SOLANA: NATO i Rusija su za mirno resenje, ali...

Riga, FoNet. - Generalni sekretar zapadne vojne alijanse Havijer Solana izjavio je juce da NATO i Rusija zajedno rade na mirnom resenju kosovske krize, uprkos razlikama u stavovima o prirodi ustupaka koje je ponudio Beograd.

Kako javlja AFP, Solana je, obracajuci se novinarima u Rigi, rekao da NATO nastavlja da razmatra scenarije moguce vojne intervencije da bi ubedio predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica da okonca akciju na Kosovu.

TONI BLER: Ako ne uspe diplomatija, sledi vojna akcija

Strazbur, AFP. - Britanski premijer Toni Bler juce je zapretio Beogradu vojnom akcijom ukoliko ne ispuni uslove koje je radi ublazavanja kosovske krize izlozila Evropska unija (EU). Obracajuci se poslanicima Evropskog parlamenta, Bler je upozorio da je “uz punu podrsku drzava clanica EU vojno planiranje u NATO-u vec odmaklo, u slucaju da se sama diplomatija pokaze neodgovarajucom". Poslanici su pozdravili Blerove reci aplauzom.

BENJAMINO ANDREATA: Autonomija Kosovu ili batina Beogradu

Beograd, Beta. - Ministar odbrane Italije Benjamino Andreata izjavio je da ce NATO “upotrebiti silu", ukoliko se “ne stvori mogucnost, ne pruzi sansa i ne daju garancije" kosovskim Albancima da sami upravljaju svojom autonomnom pokrajinom u okviru SR Jugoslavije.

On je rekao da ce NATO upotrebiti “sva moguca sredstva" da kazni kosovske Albance, ukoliko nakon prekida vatre “nastave gerilske akcije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /