petak, 19. jun 1998.

RUSKE DIPLOMATE PUTUJU U BEOGRAD, TIRANU I SKOPLJE

Afanasjevski u SRJ, Avdejev u Albaniji i Makedoniji

Cilj misije diplomata na Balkanu je da tamosnje lidere obavesti o sporazumu Jeljcin-Milosevic u Moskvi, saopstio Vladimir Rahmanjin, portparol ruskog MIP-a

Moskva, Rojters. - Rusija ce poslati dva pomocnika ministra inostranih poslova u region Balkana kako bi pomogli da se pojacaju napori u pravcu resavanja krize na Kosovu, saopstilo je juce rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol ministarstva Vladimir Rahmanjin rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da ce dva zamenika Jevgenija Primakova, Nikolaj Afanasjevski i Aleksandar Avdejev u nedelju krenuti u misiju ciji je cilj objasnjavanje rezultata postignutih tokom moskovskog razgovora jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica sa predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom.

Afanasjevski ce razgovarati s jugoslovenskim liderima u Beogradu, da bi potom otputovao u Pristinu na sastanak s liderima zajednice etnickih Albanaca, rekao je Rahmanjin. Drugi zamenik, Aleksandar Avdejev, posetice Tiranu i Skoplje, kako bi tamosnje lidere obavestio o sporazumu postignutom u Moskvi, dodao je on. Nadovezujuci se na prekjucerasnje komentare ministra Primakova, Rahmanjin je odbacio zapadne optuzbe da Beograd nije odmakao dovoljno u pravcu mirnog resavanja kosovske krize. "Bez preterivanja, mozemo reci da je preduzet veliki korak u pravcu izbegavanja eskalacije nasilja na Kosovu", rekao je Rahmanjin, citajuci saopstenje ministarstva inostranih poslova.

U saopstenju se takodje istice potreba postovanja teritorijalnog integriteta Jugoslavije i suprotstavljanja bilo kakvom pokusaju Kosova da se oslobodi vladavine iz Beograda.

"Sustinski je vazno rasterati separatisticke iluzije predstavnika albanske zajednice na Kosovu i jednoglasno osuditi teror i nasilje koje sprovodi tzv. 'Oslobodilacka vojska Kosova'", rekao je Rahmanjin.

Od Milosevica se trazi plan

Brisel, Rojters. - "Rusi su rekli da salju zamenika ministra inostranih poslova Nikolaja Afanasjevskog u Beograd da bi dobili specifican plan o implementaciji", rekao je zvanicnik zapadnoevropske alijanse posle jucerasnjeg specijalnog sastanka Stalnog zajednickog saveta Rusije i NATO. Sastanak je sazvao stalni ruski predstavnik u NATO Sergej Kislijak kako bi saveznike obavestio o poslednjim diplomatskim koracima Moskve povodom kosovske krize. "Oni znaju da Milosevic nije ispunio sve uslove Kontakt grupe, ali je od sustinske vaznosti da on sprovede u delo ono sto je obecao da ce uciniti", rekao je taj zvanicnik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /