subota, 20. jun 1998.

AMERICKO UPOZORENJE KOSOVSKIM ALBANCIMA

Ne zavaravati se snovima o nezavisnoj drzavi

Predstavnik za stampu Stejt dipartmenta Dzejms Rubin istovremeno zatrazio od Milosevica da se bez odlaganja "pojavi sa planom za pojacanu autonomiju Kosova". Rugova zatrazio kontrolu nad OVK

Uporni u odbrani mladih zivota:
Zabrinuti roditelji juce pred Saveznom
skupstinom
FOTO: N. Stojanovic

Vasington, FoNet, Beta. - U Vasingtonu je izreceno ozbiljno upozorenje albanskim ekstremistima na Kosovu da i ne pomisljaju na svoju najavljenu ofanzivu, jer ce to, kako je naglaseno, "samo pogorsati situaciju i dati predsedniku Milosevicu predtekst za ubijanje neduznih Albanaca". "SAD ne podrzavaju nezavisnost, vec samo pojacanu autonomiju za Kosovo u okviru SR Jugoslavije", ponovio je predstavnik za stampu Stejt dipartmenta Dzejms Rubin, pozivajuci kosovske Albance da se ne zavaravaju snovima o nezavisnoj drzavi. Rubin je istovremeno zatrazio od Milosevica da ne pogorsava i onako vec losu situaciju, vec da se bez daljeg odlaganja pojavi sa konkretnim planom za trazenu pojacanu autonomiju Kosova - sa planom koji bi se potom definitivno uoblicio u pregovorima sa albanskim predstavnicima iz Pristine.

Prema oceni Vasingtona, inace, Milosevicevo odbijanje da vrati Albancima njihova uskracena prava dovodi do ubrzane radikalizacije albanskog stanovnistva na Kosovu i otvara prostor za ukljucivanje u sukob i pojedinih ekstremnih elemenata iz inostranstva. "Ove radikalne ekstremne grupe zainteresovane su da ponude pomoc albanskim ekstremistima sa Kosova", izjavio je Rubin, uz konstataciju da Milosevic svojim odbijanjem da stvori uslove za trazeni mirovni sporazum otvara prostor za delovanje ovim radikalnim islamskim grupama "koje nisu mogle da uhvate korena u Bosni".

Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je juce da ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) treba da bude stavljena pod kontrolu "albanskih politickih snaga". OVK je "sastavljena uglavnom od obicnih gradjana koji pokusavaju da odbrane svoje domove i mi moramo uciniti da te grupe budu pod kontrolom", rekao je on. To je prvi put da Rugova, koji je do sada tvrdio da ne zna nista o postojanju OVK, govori o toj organizaciji. Rugova je konferenciju za novinare odrzao po povratku iz visednevne posete Vasingotnu, Londonu i Parizu. On je ponovio da je "najbolje resenje nezavisno i neutralno Kosovo sa svim garancijama za lokalne Srbe i neka vrsta medjunarodnog protektorata kao prelazno resenje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /