subota, 20. jun 1998.

PLANOVI ZA VOJNE OPERACIJE NA KOSOVU SPREMNI IDUCE NEDELJE

U pripremi vojni planovi i protiv OVK

Brisel, Beta. - Atlanstski savez zahteva da specijalne srpske snage budu povucene sa Kosova, ali smatra da u onom sto je predsednik SRJ Slobodan Milosevic obecao u Moskvi “ima dobrih razloga da se veruje" da moze biti sprovedeno, jer iza toga stoji potpis ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Moraju se, medjutim, imati cvrsti dokazi da se to i sprovodi i zato je nuzno da se pritisak NATO i Rusije nastavi, izjavio je juce jedan zvanicnik u sedistu NATO, podvukavsi da je “saradnja NATO i Rusije u resavanju kosovske krize sve snaznija".

On je naznacio da ce planovi NATO za eventualne vojne akcije na podrucju Kosova biti okoncani tokom iduce nedelje. U tim opcijama se prevashodno razmatra koriscenje vazdusnih udara, delom i kopnenih snaga, a bile bi angazovane i pomorske snage u sastavu i jacini kakve su svojevremeno upotrebljene za ekonomski embargo protiv SR Jugoslavije. Izvori NATO su napomenuli da obavestajni izvestaji govore da su se akcije specijalnih snaga jugoslovenske armije i policije na Kosovu “donekle smirile". Ali su upozorili da one i dalje jacaju svoju moc i koncentraciju i da se zato strahuje da bi iducih dana ponovo moglo doci do jacih njihovih operacija. Specijalne snage armije i policije su mahom dosle izvan Kosova, naznacili su funkcioneri u Briselu.

Funkcioner u Briselu je precizirao da NATO razmatra i upotrebu vojne sile protiv Oslobodilacke vojske Kosova u slucaju da ona pokusa da iskoristi za svoje ciljeve smirivanje situacije nastalo povlacenjem srpskih specijalnih snaga i pokretanjem sustinskih pregovora o autonomiji Kosova. NATO ce tome pribeci i ako bi OVK za svoj racun pokusao da iskoristi eventualne vojne akcije Atlantskog saveza na podrucju Kosova. Predstavnik NATO je podvukao da je, pre nego sto bi se razmotrile i takve akcije protiv OVK, prevashodno vazno to da predsednik Milosevic obustavi “preteranu upotrebu sile", povuce specijalne policijsko-vojne snage ili u kasarne ili sa Kosova, kao i da pokrene sustinski dijalog za koji bi bilo jasno da vodi davanju autonomije i samostalnog oblika vlasti na Kosovu. “Mi ne zelimo da terorizam bude neprestani izgovor za stalno prisustvo 20 hiljada jugoslovenskih snaga bezbednosti na Kosovu. Zato zahtevamo da Milosevic vrati te snage u kasarne i zato su nuzni medjunarodni posmatraci da se utvrdi ko koga izaziva i sta se zaista dogadja", podvukli su izvori NATO. “Mi uopste ne verujemo u to sto je Milosevic rekao u Moskvi, kada je poricao da jugoslovenske snage ne napadaju civile. Ima nepobitnih dokaza da te snage daleko prekoracuju sam sebi postavljeni mandat za borbu protiv terorizma", zakljucili su zvanicnici Atlantskog saveza.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /