subota, 20. jun 1998.

RODITELJI VOJNIKA NASTAVILI PROTEST U BEOGRADU

Drzavne institucije nenadlezne, roditelji - od nemila do nedraga

Beograd. - Roditelji vojnika na odsluzenju vojnog roka na Kosovu, i juce su nastavili sa protestima ispred zgrade Generalstaba Vojske Jugoslavije. Tridesetak roditelja, i priblizno toliko predstavnika medija, okupilo se u 11 casova pred Generalstabom. Za razliku od prekjuce, ovoga puta nije bilo kontakata sa predstavnicima Vojske. Po okupljanju, roditelji predvodjeni gospodjom Spomenkom Pejcic, krenuli su u Saveznu skupstinu da predaju svoj pismeni zahtev, adresiran na Vrhovni savet odbrane. U dokumentu stoji decidiran zahtev da se njihova deca hitno povuku sa Kosova u kasarne gde ce biti bezbedna, jer nisu obucena da vode rat kojem ni ciljevi nisu definisani, vec su tamo na odsluzenju vojnog roka. Roditelji takodje zahtevaju hitnu skupstinsku raspravu o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici roditelja usli su u zgradu Skupstine, odakle su se brzo vratili sa losim vestima. Od obezbedjenja su obavesteni da u Skupstini Jugoslavije nema funkcionera koji bi im mogli pomoci, kao i da Savezna skustina nije telo koje bi se njihovim problemom moglo pozabaviti. Ogorceni roditelji upuceni su na Saveznu vladu, gde je troclana delegacija roditelja i odnela svoj zahtev. Tamo su prosli kroz slican tretman. Zahtev im je doduse primljen i uredno overen pecatom, ali preko pisarnice, kao obicna sluzbena prepiska.

Takva vest saopstena je ostalim roditeljima, koji su svoje predstavnike cekali ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije. Posto im je i u toj instituciji odbijen zahtev za razgovor s nekim kompetentnim licem, a stigli su samo do radnika obezbedjenja, vec nervozni roditelji pokusali su da na silu prodru u zgradu. Intervencija, dotada diskretne policije, brzo je situaciju dovela pod kontrolu. Roditelji su porucili da ce istrajati u svojim zahtevima, jer oni drugu decu nemaju. Protest se nastavlja u ponedeljak, ispred zgrade Generalstaba u 11 casova.

G. M. S.

Mediji moraju objaviti stvarno stanje na Kosovu

Roditelji vojnika traze da mediji u Srbiji upoznaju javnost sa stvarnim stanjem na Kosovu i da se u sto kracem roku preduzmu akcije koje bi sprecile intervencije NATO pakta. Ucesnici protesta delili su letke Beogradjanima u kojima su ih pozvali da im se pridruze u odbrani mladih zivota. "Danas su u pitanju nasa deca, sutra ce biti neka druga, vasa deca", navodi se u letku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /