subota, 20. jun 1998.

AKTIVISTE ANTIRATNE KAMPANJE PO SRBIJI PRIVODI POLICIJA

“Oni o izdaji, mi o zakonu"

Uporedo s eskalacijom sukoba na Kosovu i slanjem vojnih regruta na ovu teritoriju, u Srbiji je pocela da deluje grupa mladih Beogradjana koja je inicirala antiratnu kampanju po svim gradovima Republike. Aktivisti ove kampanje, koji nisu organizovani ni u kakvu posebnu organizaciju, do sada su obisli trecinu gradova u Srbiji i Vojvodini. Sa svojih “turneja" nose uglavnom pozitivne utiske, jer ih vecina gradjana, ma u kom gradu da se nalaze, odlicno prihvata. Probleme im zadaje jedino policija koja, kako oni kazu, ne moze da razume njihove akcije. U nekoliko gradova ucesnici kampanje su privodjeni na informativne razgovore.

Prosle nedelje je u Nisu, za vreme akcije deljenja letaka antiratne sadrzine i lepljenja plakata, privedeno nekoliko aktivista. U policijskoj stanici su zadrzani oko sest sati a policija je sve vreme insistirala na tome da sazna ko je predsednik njihove organizacije i ko ih je uputio u Nis. Niko od policajaca nije verovao da je ova kampanja proizvod samoinicijativnog delovanja pojedinaca.

- Policija je svaki put kada bi neko od nas bio priveden, u bilo kom gradu, reagovala na isti nacin. Uvek su se cudili kako to da nasa organizacija nema hijerarhiju i uvek su pokusavali da nas nabede da radimo za tvz. Oslobodilacku vojsku Kosova, sto nema veze s onim sto mi realno radimo u gradovima po Srbiji - kaze Teodora Tabacki, jedna od aktivistkinja privedenih u Nisu i dodaje:

- Oni nama pricaju o izdaju, mi njima o zakonu i ljudskim pravima. Postoji, medjutim, pozitivna strana tih privodjenja a to je da mi polako ubacujemo virus u policiju. Oni pocinju da se diferenciraju na dobre i lose. Losi su oni glavnokomandujuci koji ne razumeju da se ponavljaju stvari kao i u vreme pocetka rata s Hrvatskom i Bosnom, a dobri su oni koji te stvari shvataju...Taj rat, u stvari, najvise pogadja same policajce i deo njih to pocinje da shvata. Neki od njih su nakon ovakvih razgovora, u kojima smo ih podsecali na sve sto se ovde dogadjalo, dali otkaz i meni je jako zao sto ne znam sta ce biti s njima. Oni su uradili nesto sto je jako moralno i volela bih da postoji neki nacin da se oni zaposle i da ne ispastaju. Mirjana Kovacevic, ucesnica antiratne kampanje, kaze da je do sada vise od tri stotine mladih ljudi, na razne nacine, ucestvovalo u antiratnim akcijama. Do sada su ove manifestacije odrzane u Vranju, Nisu, Kragujevcu, Leskovcu, u skoro svim manjim mestima u okolini tih gradova kao i u vecim gradovima Vojvodine.

- Gradjani potpuno fenomenalno reaguju i do sada nismo imali nikakve nesporazume, cak ni verbalne. Bez obzira na politicko opredeljenje, oni prihvataju ono sto mi radimo. Secam se kako nam je prisao covek i rekao da je glasao za radikale ali da mu se svidja to sto mi radimo - kaze Mirjana Kovacevic.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /