subota, 20. jun 1998.

ZBOG BLOKADE RACUNA “TERETNI SAOBRACAJ" IZ PRIJEPOLJA OBUSTAVIO RAD

Finansijska policija parkirala teretnjake

Na resenje finansijske policije upucena zalba Sudu. Oko 80 zaposlenih po tvrdjenju sindikata na rubu siromastva

Prijepolje. - Zbog blokade ziro racuna u Drustvenom preduzecu “Teretni saobracaj" u Prijepolju po resenju finansijske policije zbog neplacenih poreza i doprinosa, zbor 80 zaposlenih je doneo odluku da radnici mogu koristiti godisnji odmor ili tzv. placeno odsustvo, koje ce potrajati duze, posto je obustavljen svaki rad i delatnost. Zaposleni u “Teretnom saobracaju" su kako upozorava sindikat na ivici gladi i potpune bede i za sada ne vide izlaz iz situacije u kojoj su se nasli.

Mirko Nestorovic, v. d. direktora “Teretni saobracaj" kaze: “Sve je pocelo sa sankcijama, kada nismo bili u mogucnosti da nabavljamo gorivo za gotovinu, kako se jedino i moglo nabaviti, pa su rukovodstvo i organi upravljanja doneli odluku o davanju vozila u zakup sopstvenim vozacima.

U vremenu najvece inflacije i sankcija ovo se pokazalo uspesnim, mogli smo radnicima davati redovne plate i druga licna primanja. U proteklom periodu vrsene su nam u vise navrata kontrole i nijednom nije ukazano na neregularnosti u poslovanju, kao sto je to ucinjeno krajem prosle godine i obracunata tako enormna suma poreza i doprinosa.

On kaze i da su redovno izmirivani porezi po osnovu izdavanja vozila u zakup.

Finansijska policija nije dosla po svojoj inicijativi, vec po prijavi pojedinih radnika koji se nisu slagali sa ranijim rukovodstvom. Ti radnici su u stvari veliki neradnici, tvrdi Nestorovic.

Besim Hadzalic, pravnik u prijepoljskom “Teretnom saobracaju", tvrdi da su svi ugovori sa vozacima o zakupu pravljeni u skladu sa zakonom i posle okoncanja sudskog spora pokazace se da li je “Teretni saobracaj" bio u obavezi da obracunava i placa pomenute poreze i doprinose.

U “Teretnom saobracaju" najvise primedbi imaju na to da finansijska policija nije tretirala troskove koje su imali svi vozaci koji su uzimali vozila u zakup a rec je o troskovima za putarine, placanje luckih usluga, refakcija i druge izdatke. Iako je to bila obaveza, ti troskovi nisu evidentirani pa ce to biti tesko i dokazati, smatraju ovde. Na resenje finansijske policije “Teretni saobracaj" uputio je zalbu sudskim organima, pa sada rec imaju sudski vestaci i sudske institucije.

D. Bjelopoljac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /