subota, 20. jun 1998.

VERSKE SLOBODE U VOJVODINI PO DOKUMENTU PRIHVACENOM U IZVRSNOM VECU

Sezone “lova na vestice"

Sta je sve Izvrsno vece Vojvodine predlozilo pokrajinskoj Skupstini i Vladi Srbije radi suzbijanja verskih sekti, a narocito onih pacifisticki nastrojenih koje “slabe odbrambenu moc drzave"

Skupstina Vojvodine je ovih dana trebalo da usvoji dokument u kojem se javnost upozorava da verske sekte predstavljaju veoma ozbiljnu drustvenu opasnost u Pokrajini. To nije ucinjeno jer je, iznenada, ta tacka skinuta s dnevnog reda njenog zasedanja. Pokrajinski sekretar za kulturu, obrazovanje i nauku Goran Latinovic je objasnio da se pomenuti dokument, koji je sacinilo Izvrsno vece Vojvodine, privremeno povlaci zbog “dorade" s obzirom da su njegovi autori u medjuvremenu dosli do nekih “novih saznanja" u toj oblasti.

Latinovic nije precizirao o kakvim se “novim saznanjima" radi. On je poslanicima prepustio da sami nagadjaju sta bi zapravo moglo da bude po sredi.

“Informacija o clanstvu dece i omladine Vojvodine u verskim zajednicama" - kako glasi pun naziv tog dokumenta - prepuna je gotovo neverovatnih protivrecnosti i besmislica. U njoj se, recimo, o delovanju sekti najpre govori kao o masovnoj i po drustvo izuzetno opasnoj pojavi, a potom se iznose podaci istrazivanja prema kojem je u Vojvodini registrovano samo 34 mladih izmedju sedam i 18 godina koji su uclanjeni u verske sekte. Ne kaze se cak ni u koje, legalne ili zakonom zabranjene.

Istrazivanje o clanstvu mladih Vojvodine u verskim zajednicama i sektama obavljeno je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, obrazovanje i nauku. Ono je obuhvatilo 440 osnovnih i 110 srednjih skola u svih 45 opstina u Vojvodini. Anketirane su, takodje, i 62 crkve i verske zajednice u Pokrajini.

Bura u casi vode - ako je zaista tacan broj od samo 34 mladih pripadnika sekti u celoj dvomilionskoj Vojvodini - nije ni jedina a ni najveca mana ove informacije. Stvari stoje jos mnogo gore u pogledu diletantskog tumacenja prirode verskih sekti i cilja njihovog delovanja.

Sada bi, naravno, moglo da se postavi pitanje ko i zasto bez pravog povoda i razloga plasi ovdasnji narod verskim sektama. Odgovor nije tesko pronaci ukoliko se pazljivo razmotre glavne teze pomenute informacije. Jer, odmah pada u oci da su one u funkciji politicke doktrine i prakse atualnog rezima.

I zaista, u dokumentu, iza kojeg stoji autoritet Izvrsnog veca Vojvodine, tvrdi se da su verske sekte “duhovna kuga naseg vremena", koja se kao oruzje “novog svetskog poretka" siri iz Amerike. Njihovo “pogubno delovanje narocito je usmereno na decu i omladinu", a cilj im je da uniste pravoslavlje i Srpstvo. I zato je krajnje vreme, kaze se u tom dokumentu, da se u odbranu nacije i vere protiv te posasti pokrenu sve raspolozive snage: od pravosudja i policije, do medija i crkve.

Autori Informacije su, sasvim ocigledno, svoju analizu delovanja verskih sekti utemeljili na onoj dobro poznatoj “teoriji zavere" protiv nase zemlje. Pokretac i vodja te “zavere" je niko drugi nego “Veliki Satana - Amerika" - kako je to, svojevremeno, utvrdio jos pokojni imam Homeini, a ovdasnji rezim prihvatio i njegovo ucenje obogatio novim otkricima kao sto je famozna “germansko-vatikanska zavera" i sila drugih budalastina.

Posebnu paznju zavredjuje tumacenje o metodama delovanja verskih sekti. Evo sta o tome kazu autori Informacije:

- Verske sekte, bilo da podsticu pacifizam i time negativno uticu na potencijalni regrutni sastav, ili brutalni militarizam i masovni i individualni suicid (samoubistvo), znatno doprinose entropiji porodice i drustva, te time slabe odbrambenu moc drzave, kaze se u dokumentu Izvrsnog veca Vojvodine. U njemu se, dalje, tvrdi da je “problem ekspanzije verskih sekti karakteristican za vecinu istocnoevropskih zemalja, bivsih clanica Varsavskog pakta". U pitanju je, navodno, prava kampanja koju vode i orkestriraju SAD jer “novi svetski poredak trazi i novu religiju univerzalnog tipa koja se manifestuje kao pokusaj negacije i relativizacije svih velikih, klasicnih religija".

Pacifizam je, izgleda, u Izvrsnom vecu Vojvodine identifikovan kao posebna drustvena opasnost. Tamosnji budni cuvari “odbrambene moci drzave" ukazivali su na njegovo “pogubno delovanje" gotovo svuda, od prve pa do poslednje stranice Informacije.

Tako se, na primer, kao najveci greh sledbenicima “Hare Krisne" (klasifikovane kao hinduisticka sekta) pripisuje njihov “izraziti pacifizam". Za njeno delovanje i sirenje posebno se optuzuju “neki sluzbenici indijske ambasade u Beogradu" i s tim u vezi zakljucuje da je “ta sekta u sluzbi novog svetskog poretka". Opasnost od te sekte preti i otud sto, kako su otkrili autori Informacije, “u njenom vrhu u SRJ ima dosta Hrvata, koji su po nalogu iz Amerike, uoci izbijanja rata u prethodnoj Jugoslaviji, presli u Beograd".

Nista manje nije opasan ni pacifisticki nastrojen “Sri Cinmoj centar" (oznacen kao “istocnjacki pokret") jer se “pouzdano zna da “Sri Cinmoj" vodi kurs meditacije za ambasadore Ujedinjenih nacija u Njujorku!" Autori Informacije otkrivaju da je “on uz pomoc tako uticajnih veza u UN nametnuo svoj projekat “Trke mira", koja je organizovana na teritoriji Srbije, ali ne i na ostalim prostorima prethodne Jugoslavije"!!!

Za sirenje pacifizma u ovoj zemlji se optuzuju i pripadnici hriscanske Nazarenske zajednice. Jer, oni “strogo shvataju" ono sto pise u “Svetom pismu" pa se protive nosenju oruzja.

U pripadnike opasnih sekti su svrstani, po ko zna kojem principu, cak i oni koji se bave transcendentalnom meditacijom, zanimaju se za “Silva metodu" ili upraznjavaju jogu?! “Silva metoda" je pri tom oznacena kao posebno opasna po pravoslavlje. Za nju se kaze da se zasniva na “mogucnosti kontrole Uma" i da je po pravoslavlje posebno opasna zbog sistema “okidaca" koji se bazira na “tehnici tri prsta".

Evo sta o tome kazu sami autori Informacije: “Ako se ’Silva metod’ oslanja na neke okultne vestine i tehnike iz orijentalnih religija, a sa tri spojena prsta se krste samo pravoslavci, nije li to zapravo ulazak u njihov religijski kod, da bi se dekodirao kao hriscanski i postao iskljucivo kod za alfa stanje?" A “alfa stanje" je, po njima, takvo stanje svesti u kojem je moguca “kontrola Uma" tako da se od dobrog pravoslavnog vernika ocas moze da napravi, recimo, strastveni obozavalac Satane!!!

Verovali ili ne, kako bi to Ripli rekao, ali Informacija ovakvog sadrzaja je prihvacena u Izvrsnom vecu Vojvodine i preporucena za usvajanje Skupstini Vojvodine. I nije iskljuceno da ce, kada bude dopunjena “novim saznanjima", biti usvojena i prosledjena Skupstini Srbije. A tamo se priprema, kako je to vec najavljeno, usvajanje novog zakona o verskim zajednicama.

Jan Briza

Opasne i nepozeljne sekte

U odeljku 18. pod naslovom “Nehriscanske male verske zajednice - sekte" autori Informacije su pobrojali sledece drustveno opasne ili, u najboljem slucaju, nepozeljne sekte: “Biharska skola joge", “Oso Radzes", “Sri Cinmoj centar", “Hare Krisna", Savez za transcendentalnu meditaciju, “Satanija Sajbaba", “Silva metod", “Templari", “Rosenkrojceri", “Red solarnog hrama", “Teozofsko drustvo", “Antropozofi", “Ucitelji vatre" i “razne satanisticke sekte".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /