subota, 20. jun 1998.

APEL IZBEGLICAMA DA SE REGISTRUJU ZA SEPTEMBARSKE IZBORE U BIH

Najmanji odziv u najvecim centrima - Beogradu i Novom Sadu

Izbeglice u SR Jugoslaviji pozivaju se da do 27. juna obave registraciju, cak i ako nece glasati na izborima u BiH, jer je to mozda poslednja mogucnost da se nadju u birackim spiskovima

Beograd. - Za tri sedmice otkako je pocela registracija izbeglica za glasanje na septembarskim izborima u Bosni i Herecegovini, u SR Jugoslaviji registrovalo se vise od 23.000 lica, od oko 200.000, koliko se procenjuje da ih u SRJ ima sa birackim pravom.

Predsednica Komisije Savezne vlade za pomoc u sprovodjenju izbora u BiH Bratislava Buba Morina saopstila je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da je tokom tri sedmice registrovano pet hiljada novih lica, u odnosu na proslu godinu, 16 hiljada je potvrdilo da su njihova imena na listama, oko hiljadu je ispravilo greske u listama, a imena 1.500 izbeglica nije bilo na popisu iz 1991. godine, a zeleli su da se registruju.

Po recima Bube Morine, ovi rezultati bili su i ocekivani, a poslednja sedmica pred 27. jun, do kada je odredjen rok za registraciju, bice “udarna", jer ce se tada najveci broj lica registrovati. Apelujuci na izbeglice iz BiH da se registruju, ona je naglasila da je jako vazno da tom cinu pristupe, cak i ako ne zele da 12. i 13. septembra glasaju, jer je to mozda jedna od poslednjih mogucnosti da se nadju na birackom spisku i mozda jedini dokument pomocu kojeg ce moci da ostvare neka svoja prava. Poseban apel upucen je mladima koji ce do dana izbora postati punoletni.

Morina je naglasila da je najmanji odziv za registraciju upravo u najvecim izbeglickim centrima, prvenstveno u Beogradu i Novom Sadu. Tokom ove poslednje sedmice registracije, registracioni timovi boravice u opstinama sa najvecim brojem izbeglica iz BiH.

Predstavnik za stampu beogradske privremene kancelarije OEBS Zivota de Luka rekao je da na spiskovima ima skoro 70 hiljada glasaca, prijavljenih prosle godine, a koji imaju pravo glasa. Za 1.500 izbeglica cijih imena nema u popisu iz ’91. on je rekao da ce podaci o njima biti provereni u Sarajevu, i u opstinama u kojima su ziveli.

O tome da li ce rokovi za registraciju eventulano biti produzeni nakon 27. juna, odluku ce doneti privremene kancelarije OEBS u Sarajevu i Becu.

LJ. Gogic

“Spremni smo za OEBS"

Bratislava Morina i Zivota de Luka slozili su se da je saradnja Savezne komisije i posmatraca OEBS tokom tri sedmice registrovanja izbeglica bila dobra, “osim u nekoliko slucajeva, i par sitnijih nesuglasica". Morina je na osnovu toga zakljucila da se “pokazuje da je sazrelo vreme da se Jugosalvija vrati u clanstvo OEBS, jer, samo kroz ove poslove se dovoljno vidi koliko je nasa zemlja spremna da se ukljuci u organizacije u kojima je bila i u cijem je osnivanju ucestvovala".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /